CANVI DE CICLE, CAP A L'ESTAT PROPI
Dossier 18/09/2012

Els empresaris es planten en el pacte fiscal

Els líders de les grans associacions empresarials catalanes no es mullen sobre la independència. Donen suport al Govern en el pacte fiscal, però ahir van avisar que l'estat propi no genera tant consens.

R.t./s.g.
3 min
REIVINDICACIÓ PATRONAL 
 Foment reivindicarà al Palau Blaugrana el 18 d'octubre més facilitats per a les empreses. No preveuen, però, donar suport a l'estat propi.

BARCELONA.L'ideal conservador sempre ha defensat que l'estabilitat és clau per al bon funcionament de l'economia. Els grans empresaris, per tant, són poc amants dels salts al buit i de les incerteses polítiques. Per això va ser una novetat el suport gairebé unànime de les patronals, amb els sindicats i bona part de la societat civil, al pacte fiscal d'Artur Mas. Ara l'horitzó de la transició nacional es divisa més enllà i els seus tempos s'han accelerat, sobretot després de la massiva manifestació de la Diada, però les grans associacions empresarials no tenen previst per ara radicalitzar les seves reivindicacions nacionals i avisen el president que li faran costat només en el nou finançament. No dubten a reclamar una butxaca més farcida de recursos, però les incertes d'un possible xoc de trens els neguitegen.

Joaquim Gay de Montellà, el president de Foment del Treball, no es va mullar gens ahir en aquest aspecte i es va limitar a constatar que "el sentiment expressat per una gran part de la ciutadania és un fet a considerar". "Nosaltres farem sempre el que decideixi la ciutadania", va afegir per deixar clar que tampoc s'hi oposa frontalment, subratllant que Foment està "en un concepte neutre respecte a aquest àmbit". Gay de Montellà respecta els sentiments del milió i mig de manifestants, però ni els secunda ni n'opina. Tanmateix, confia que una possible independència no provoqui boicots des d'Espanya.

Acte al Palau Blaugrana

"El que volem és que les nostres empreses tinguin un bon finançament, una bona fiscalitat i que recuperem els indicadors de benestar i creixement que vam tenir fins al 2006", va assegurar després del comitè executiu de la patronal, celebrat a Lleida. Amb el pacte fiscal, però, té una posició clara i rebutja que, com va proposar el Govern, les millores de recursos s'aparquin fins que "hi hagi una millor conjuntura econòmica". Foment planeja una concentració empresarial per al 18 d'octubre al Palau Blaugrana per reclamar un millor finançament, una fiscalitat més favorable a les empreses i el suport de les administracions. Volen omplir l'estadi amb 3.000 persones.

Tampoc les va subscriure el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que ahir va presentar una conferència del líder del PSC, Pere Navarro. Es va limitar a reconèixer la "diversitat de posicionaments, en alguns casos enfrontats" a Catalunya en relació a l'horitzó nacional i a demanar "el màxim consens per construir el futur". Com Foment, Valls va limitar la demanda a Madrid en el finançament: "La nostra reivindicació passa pel pacte fiscal, que ens ha de permetre tenir una economia forta i competitiva i garantir el manteniment de l'estat del benestar".

En termes similars es va expressar el president de la patronal Cecot, Antoni Abad, a Catalunya Ràdio, quan va reconèixer que "els grans consensos" entre l'empresariat "són darrere del pacte fiscal o concert" i va denunciar que "la falta d'equitat fiscal està instal·lada a Catalunya i s'ha de corregir". Més enllà, però, indefinició: "En aquest debat [de la independència] no hi hem arribat ni de bon tros".

Unes reaccions que coincideixen amb l'anàlisi publicada ahir pel centre privat d'intel·ligència Stratfor -la CIA a l'ombra - sobre la marxa de la Diada, en què identifica els pròxims comicis com un referèndum i explica que la major part de "l'elit econòmica catalana està d'acord amb l'autonomia fiscal, però tem una independència completa" que podria allunyar-la del mercat espanyol.

El Cercle d'Economia no s'ha referit a aquesta qüestió, però el seu president, Josep Piqué -que ahir no va estar present a la conferència de Mas a la seu de l'entitat-, ja va rebutjar al juliol un pacte fiscal similar al concert econòmic en considerar-lo inconstitucional i va instar a sumar el PP al consens.

stats