Dossier 02/06/2012

Els empresaris no veuen remei a la falta de crèdit

T. G. / I. P.
2 min

Ambient ensopit a Sitges. Les dues primeres jornades de la XXVIII Reunió del Cercle d'Economia, que s'acaba avui, han permès copsar la perplexitat empresarial davant la conjuntura econòmica europea. Ja fa quatre anys que estem en crisi. Però lluny d'aclarir-se la boira, cada vegada sembla tot més enredat. Ningú és capaç de trobar una possible sortida a les crisis superposades del deute públic i privat, de la banca, del ràting i del sector immobiliari, coincideixen a comentar fins a sis directius de companyies catalanes i multinacionals.

Els experts parlen de la necessitat de desapalancament (reduir l'endeutament) de les administracions, de les empreses i també a nivell particular, i pensen que la recuperació pot allargar-se durant més de 10 anys, i que fins i tot s'apropa el fantasma d'una crisi a l'estil japonès, amb una sortida encara més dilatada que inclou petits creixements econòmics de l'1,5%.

La realitat és més crua, perquè un dels directius comenta que ja li agradaria, que firmaria ara mateix uns augments amb aquest percentatge en els pròxims 10 anys. És evident que el motor econòmic s'ha centrat en les exportacions, però la persistent caiguda de la demanda al mercat espanyol preocupa, de la mateixa manera que també decep que vingui el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i negui qualsevol relació entre la fugida de 97.090 milions d'euros de capital estranger durant el primer trimestre amb una retirada sobtada de la confiança de les inversions cap a Espanya. "No es pot tractar la gent d'aquesta manera", assegura un dels presents.

Però la principal demanda de l'empresariat segueix sent que torni el crèdit. Tothom parla del rescat de la banca, però cap dels experts es refereix al fet que l'aixeta segueix tancada. També és veritat que no hi ha hagut cap pregunta en aquest sentit al final de les sessions.

Les reunions del Cercle d'Economia es caracteritzen per aglutinar les inquietuds dels directius i empresaris més influents que treballen a Catalunya, posant-los en contacte amb els economistes, analistes i opinadors del moment.

Presència política

També és rellevant la càrrega política, amb la presència del president de la Generalitat, el president del govern (avui hi participa Mariano Rajoy, després de dues edicions seguides sense la presència de l'anterior cap de l'executiu, José Luis Rodríguez Zapatero), el ministre d'Economia i el cap de l'oposició. Entre els participants, destaquen els presidents de Gas Natural, Salvador Gabarró; Cirsa, Manuel Lao; Comsa Emte, Jorge Miarnau; Puig, Marc Pui; Ercros, Antoni Zabalza; Telefónica, Kim Faura, i Abertis, Salvador Alemany.

Els rerefons polítics a vegades són els més valorats en les jornades, com si fossin un parèntesi a la tradicional indefinició de l'empresariat català en aquesta matèria. És el cas de l'aplaudiment més llarg de la sala quan el president Artur Mas va dir que per què no parlar de sobiranisme a Catalunya si se'n parla a la resta d'Europa.

Un dels empresaris acusa el govern espanyol de "falta de responsabilitat". "Demanen compromís a fora i després som nosaltres mateixos els que no donem l'exemple".

stats