PAÍS VALENCIÀ DESASTRE AMBIENTAL
Dossier 03/07/2012

El foc amaina, la polèmica continua

El govern valencià assegura que els incendis estan "estabilitzats" -tot i que no descarten una revifada-, però la polèmica per l'estat dels boscos continua. El foc també va causar ahir la primera víctima mortal.

Salvador Almenar
3 min
El foc amaina, la polèmica continua

ANDILLA.Els dos incendis que des de dijous tenien en alerta màxima el País Valencià han cremat un total de 48.583 hectàrees de bosc i matoll. Són les primeres informacions oficials del govern valencià, que fins ahir s'havia negat a facilitar dades. Després de quatre dies de silenci informatiu, el conseller de Governació, Serafín Castellano, va donar ahir les primeres xifres sobre els devastadors incendis de Cortes de Pallars i Andilla, que confirmen les previsions que fa uns dies havien apuntat els alcaldes afectats. Ahir, els regidors van tornar a alçar la veu contra l'abandonament dels boscos i les retallades en el pressupost de neteja forestal i dels bombers.

Després de quatres dies, els incendis es van donar ahir per "estabilitzats" però no "controlats". D'aquesta manera, Castellano va demostrar la cautela que els bombers mostren quan se'ls pregunta per l'estat del foc. La situació meteorològica, amb ratxes de vents canviants, i l'alta temperatura del terreny cremat fa que els bombers no descartin noves "reproduccions" en tots dos incendis.

Amb tot, la situació dels incendis a última hora d'ahir havia millorat molt respecte a diumenge. Segons el conseller Castellano, a Cortes de Pallars l'incendi està "en una bona situació, estable, sense cap tipus de flames" encara que durant tota la nit van continuar les tasques d'extinció "per atendre puntuals reproduccions que puguin anar sorgint en el perímetre". Els quatre dies d'aquest incendi deixen un balanç de 28.643 hectàrees cremades en les 12 poblacions afectades, de les quals 23.602 corresponen a matoll i 5.041 a arbrat.

L'incendi d'Andilla és el que a última hora d'ahir presentava alguna complicació més, amb petits focus actius avivats pel vent de llevant. Malgrat que tampoc s'ha donat per extingit, les primeres informacions oficials xifren en 19.940 les hectàrees cremades, de les quals 13.293 eren arbrat i 6.647 matoll. El mateix Serafín Castellano reconeixia les complicacions per a l'extinció del foc: "Segueix amb alguns punts inestables i s'estan atenent puntuals reproduccions en el perímetre".

Els veïns, alguns dels quals fins i tot van poder tornar a casa a recollir algunes pertinences, respiraven ahir més tranquils. Però no amagaven la desolació per l'estat en què han quedat els boscos. Tampoc les crítiques. "Hauria calgut més neteja al bosc per no arribar a aquests extrems", deia una veïna. També van criticar la falta de mitjans en les tasques d'extinció.

Un mort i dos ferits

La tragèdia mediambiental es va convertir també en una tragèdia humana. Un pilot d'helicòpter que treballava en les tasques d'extinció de l'incendi de Cortes de Pallars va morir en caure el seu aparell al pantà de Forata, encara que el seu cos no va poder ser recuperat ahir. Les tasques de recerca, que van començar a la tarda, van quedar suspeses fins a primera hora d'aquest matí per la falta de llum. Les causes de l'accident de l'aeronau enviada pel ministeri de Medi Ambient encara es desconeixen.

Però aquest incident no va ser l'únic. Un segon helicòpter es va precipitar contra el sòl a la serra de Martés i els dos ocupants van patir algunes lesions. Tots dos van ser traslladats a un centre hospitalari, un amb ferides lleus i l'altre amb pronòstic reservat. Segons les primeres informacions, les dues aeronaus haurien acabat la feina i es dirigien de tornada a la base de Daroca (Aragó).

Després de tenir gairebé estabilitzats tots dos incendis, les reunions per detallar les ajudes que es destinaran a la pitjor tragèdia mediambiental al País Valencià en els últims 20 anys començaran avui. Serafín Castellano es reunirà amb la delegada del govern espanyol, Paula Sánchez de León, amb membres del govern valencià i espanyol i amb els grups de l'oposició.

Sánchez de León va explicar que el més "important" és engegar el programa d'ajudes per als afectats. En aquest sentit, va confirmar la reunió del ministre de Defensa, Jorge Fernández Díaz, amb els responsables de la Generalitat Valenciana per "continuar treballant en els efectes devastadors que ha tingut aquest incendi i retornar la normalitat" als veïns de la zona.

Llibertat amb càrrecs

La delegada del govern espanyol al País Valencià va informar que el presumpte autor de l'incendi d'Andilla, que estava cremant uns rostolls quan es va iniciar el foc, va ser posat en llibertat amb càrrecs després de declarar als jutjats de Llíria acusat d'un delicte mediambiental per imprudència greu.

stats