PAÍS VALENCIÀ DESASTRE AMBIENTAL
Dossier 02/07/2012

El foc sembra la desolació i la indignació

Salvador Almenar
4 min
El foc sembra la desolació i  la indignació

ANDILLAEsperança i frustració. Aquestes van ser les dues sensacions que ahir durant tot el dia van viure els veïns dels municipis afectats pel foc del País Valencià i els efectius encarregats de la seva extinció. Després d'un dissabte devastador, les expectatives eren que les condicions meteorològiques milloressin i que una baixada de la temperatura i petits ruixats s'aliessin amb els bombers per controlar els dos incendis. I, en certa mesura, les previsions es van complir.

Però tan aviat una fina pluja animava els veïns desallotjats com minuts després els núvols deixaven pas a una intensa calor i forts vents que dificultaven les tasques d'extinció del pitjor incendi dels últims 20 anys. Aquests canvis de temps van propiciar que al final de la jornada d'ahir els incendis de Cortes de Pallars i Andilla seguissin descontrolats i continuessin arrasant les comarques valencianes de l'interior. Quasi 2.000 efectius terrestres i uns 50 d'aeris no van poder controlar ahir cap dels dos incendis. El govern valencià confia en una millora de la climatologia per facilitar l'extinció dels focs els pròxims dies.

El balanç del tercer dia de l'incendi originat a Cortes de Pallars són 12 municipis afectats pel foc i tres fronts amenaçadors. Un d'aquest fronts assetja els pobles de Iàtova, Macastre i Alboraig; un altre, la zona del pantà de Forata, i l'últim, la serra de Martés. Durant tot el dia un total de 1.200 efectius -entre bombers, brigades forestals i militars- van atacar el foc des de terra amb el suport d'una vintena de mitjans aeris. El foc ja ha cremat des de dijous milers d'hectàrees de Cortes de Pallars, Dosaigües, Iàtova, Macastre, Torís, Montroi, Real, Alboraig, Tous, Llombai, Catadau i Carlet. L'altre gran incendi originat a Andilla va créixer durant tot el diumenge. El foc de la comarca dels Serrans ja afecta el camp de Túria i la comarca castellonenca de l'Alt Palància, concretament a les poblacions d'Andilla, Sacanyet, Llíria, Teresa, Begís, Altura, les Alcubles i Xèrica. Els 650 efectius destinats a aquest foc acompanyats per 25 mitjans aeris van centrar la feina a protegir el paratge natural de la serra Calderona.

El govern valencià va seguir amb la seva política de no facilitar dades sobre la superfície cremada, però alguns alcaldes asseguren que, tenint en compte les hectàrees arrasades als seus municipis, la xifra final superarà segur les 50.000. Els grans incendis del 1994 a Catalunya van cremar fins a 60.000 hectàrees al Bages i el Berguedà.

"Ho han deixat cremar"

La desolació de veure com milers d'hectàrees han quedat arrasades pel foc es va convertir ahir en una creixent indignació dels veïns dels petits pobles pròxims a Andilla. Molts van criticar la falta d'efectius i que la majoria se centressin a la serra Calderona. "Tots han anat a salvar la Calderona mentre els nostres pobles es cremen", assegurava indignat un veí de les Alcubles. "Ho han deixat cremar", explicava un veí que assegurava que el poble d'Altura estava "arrasat".

La magnitud de l'incendi va fer que els efectius es veiessin desbordats pels petits focus de foc que es van originar durant tot el dia a les muntanyes pròximes al foc principal. A la carretera que uneix Casinos i les Alcubles es van concentrar durant el matí desenes de persones amb xalets a la zona que veien com el foc s'apropava a casa seva. "¿On són els bombers?", preguntaven els afectats a un guàrdia civil que tallava el pas.

"Estan desbordats i de moment aquí no hi ha ningú", contestava resignat davant les incipients preguntes dels veïns. Davant la falta de solucions, un grup de joves van decidir endinsar-se en una petita muntanya per sufocar uns focs pròxims a la carretera.

"Això que han fet aquests nois ho fèiem abans quan hi havia un incendi, però ara no et deixen passar i, a més, et multen", explicava un veí. "Haurien de deixar col·laborar a qui sota la seva responsabilitat decideix fer-ho", afegia. Aquesta idea es va estendre al llarg de tot el dia entre els veïns, que van demanar en repetides ocasions acompanyar les brigades forestals. "Ells són professionals i segur que ho fan millor que nosaltres, però ells no coneixen la zona, no saben on són les preses d'aigua i segur que nosaltres podríem ajudar-los molt", argumentava el propietari d'una granja pròxima al municipi del Villar.

Davant les moltes peticions de sumar-se a les tasques d'extinció, el conseller de Governació, Serafín Castellano, no va tenir més opció que explicar per què els veïns no podien participar en el dispositiu. "Es tracta d'una qüestió de responsabilitat. Si els professionals ja s'enfronten a situacions d'autèntic risc, el perill seria molt més gran si els particulars participessin en les labors d'extinció". Amb tot, Castellano va accedir en part a la petició dels veïns i a partir d'avui tots els que vulguin facilitar informació ho podran fer als centres de coordinació.

L'autor de l'incendi, detingut

Des de dijous un total de 3.000 veïns han estat desallotjats a tot el País Valencià. Ells són qui reflecteixen millor la desolació que els han produït aquests incendis. Prefereixen no parlar gaire del que els ha passat perquè no saben si el foc ha cremat casa seva, però els alcaldes asseguren que estan "destrossats". L'alcalde d'Andilla, Jesús Ruiz, va assenyalar ahir que els veïns d'aquesta petita localitat estan "enfonsats, cansats i desgastats".

La delegada del govern espanyol, Paula Sánchez de León, va informar a última hora de la tarda de la detenció del presumpte autor de l'incendi d'Andilla, que avui passarà a disposició judicial acusat d'un delicte de negligència mediambiental.

stats