Dossier 04/07/2012

Les franquícies de grans cadenes podran obrir els diumenges

D.s.u.
1 min

BARCELONA.La reforma dels horaris comercials que planteja el govern espanyol estableix que els comerços de menys de 300 metres quadrats podran obrir tots els diumenges i festius, sempre que siguin propietat de pimes o autònoms. La mesura, però, segons les patronals del petit comerç té un efecte amagat. Aparentment, serviria per protegir els petits comerços, perquè quedarien fora d'aquesta liberalització les grans cadenes, però, en realitat, molts d'aquest establiments sí que podran obrir.

Tots els propietaris d'una franquícia d'una gran cadena que estiguin constituïts com a petita o mitjana empresa tindran via lliure per obrir els diumenges, sempre que la seva botiga no superi els 300 metres quadrats. "Ens podríem trobar amb totes les franquícies obertes", va alertar el president de Pimec Comerç, Alejandro Goñi.

Si tira endavant la proposta en els termes que està definida -de moment no s'ha fet públic el redactat del decret llei que podria aprovar l'executiu espanyol-, les grans marques de roba que basin el seu model de negoci en la concessió de franquícies (com Mango i Benetton) no hauran de tancar cap dia de la setmana. Així, podran aprofitar les economies d'escala que els dóna ser una gran empresa, amb més marge comercial, i també els beneficis reservats per als petits.

"Tot això és irracional i està pensat amb els peus", va afirmar ahir el secretari general de la Confederació Catalana de Comerç, Miquel Àngel Fraile, que va assegurar que la reforma està pensada per afavorir aquest tipus d'empreses.

stats