CRISI, ESPANYA EN EL PUNT DE MIRA
Dossier 01/06/2012

La fuga de capitals dinamita tots els rècords

Els inversors retiren els diners d'Espanya a un ritme sense precedents. En els primers tres mesos de l'any han fugit 97.000 milions, més que en tot el 2011. De Guindos hi treu importància.

Dani Sánchez Ugart
2 min
9 MESOS DE FUGUES En els últims tres trimestres han marxat d'Espanya 194.900 milions.

BARCELONA.La desconfiança dels inversors en l'economia espanyola es va tornar a fer evident ahir amb la publicació de la balança de capitals del primer trimestre del 2012 per part del Banc d'Espanya, que mostra una fuga de diners sense precedents. En només un mes, al març, els inversors espanyols i estrangers van treure 66.200 milions d'euros, i van dinamitar així el rècord anterior, del desembre del 2011, quan van sortir del país 34.102 milions.

Només en els primers tres mesos de l'any ja han marxat 97.090 milions, i superen els 75.307 que es van retirar en els dotze mesos del 2011. A més, cal tenir en compte que el passat ja va ser el pitjor any des que el Banc d'Espanya va començar a recopilar les dades, el 1990. De fet, abans del 2011 la balança de capitals espanyola havia estat positiva (amb més entrades que sortides) de manera ininterrompuda durant 13 anys. I en els últims nou mesos s'han perdut 194.900 milions. Tot i això, el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, va considerar ahir que la sortida de capitals no és "significativa" i es deu "a les dificultats de refinançament de la banca espanyola als mercats".

Por dels inversors espanyols

"El diner se'n va per por a una sortida de l'euro i que hi hagi una devaluació", opina l'analista i responsable de renda variable d'Interbrokers, Lluís Benguerel. Les xifres evidencien la desconfiança dels inversors estrangers en la solidesa de l'economia espanyola, però també la de les mateixes institucions financeres i dels dipositaris de l'Estat. Al març la principal fuga de capitals comptabilitzada pel Banc d'Espanya va ser en dipòsits i préstecs, per on es van escapar 46.412 milions. La majoria d'aquestes sortides de diners (26.164 milions) van ser d'inversors espanyols, mentre que els estrangers van retirar 20.248 milions.

Encara van més enllà les dades que el Banc Central Europeu va fer públiques dimecres. Segons les seves estadístiques, corresponents al mes d'abril, el total dels dipòsits de particulars i empreses privades en els bancs espanyols es va reduir en 31.400 milions, una xifra que suposa un descens del 2% respecte al total de dipòsits i que marcaria una acceleració encara més acusada de la fuga de capitals. "Cada cop hi ha més clients que em pregunten si és segur tenir els diners a Espanya" -confessa Benguerel- "ja no és només el gran capital qui busca inversions fora".

El deute no ven a l'estranger

La segona partida per la qual s'escapen més diners -23.431 milions- és la de les inversions de cartera, és a dir el deute i les accions. En aquest cas, la bretxa més important sí que arriba per la retirada de capital estranger, que va ser de 22.633 milions. De fet, segons les dades del Tresor, les col·locacions de deute de l'Estat a l'estranger estan en mínims i s'han reduït a un ritme vertiginós en els últims mesos. A l'abril els inversors no residents tenien només un 37% del deute, mentre que a finals del 2011 en tenien un 50,5%. Cal remuntar-se al 2003 per trobar un percentatge tan baix. "Ara són bàsicament els bancs espanyols els que compren deute, amb els diners del BCE", apunta Benguerel. Amb una prima de risc per sobre dels 530 punts els inversors estrangers han deixat de confiar en la capacitat d'Espanya per pagar els deutes, tot i l'alta rendibilitat que ofereix.

stats