CIMERA, EL FUTUR DEL PLANETA
Dossier 20/06/2012

Un futur sostenible per a la Terra

La Cimera de la Terra afrontarà avui a Rio de Janeiro el futur del planeta amb el repte de trobar una solució a la dicotomia entre població creixent i recursos finits. La societat civil hi tindrà un paper cabdal.

Albert Punsola
3 min
Un futur sostenible per a la Terra

BARCELONA.La Conferència de les Nacions Unides per al Medi Ambient i el Desenvolupament que avui comença a Rio de Janeiro (Brasil) es planteja com una oportunitat històrica per impulsar un nou model econòmic per al segle XXI que beneficiï alhora les condicions de vida de les persones i el medi ambient. Les expectatives dels organitzadors són elevades i contrasten amb la poca disponibilitat dels participants per arribar a grans acords.

Què és Rio+20?La conferència més gran celebrada per les Nacions Unides

Rio+20 no és una cimera més sinó la conferència més gran celebrada mai per les Nacions Unides i un autèntic baròmetre per saber fins a quin punt la comunitat internacional es compromet amb els acords adquirits en el desenvolupament sostenible i si és capaç d'impulsar-ne de nous. El gran objectiu, encara no aconseguit, és trobar un equilibri entre la protecció ambiental, l'equitat social i el model econòmic. Rio+20 marca el 20è aniversari de la conferència celebrada el juny del 1992 a la mateixa ciutat. Les cimeres celebrades posteriorment amb motiu del 5è aniversari (1997) i del 10è aniversari (2002) es van centrar en el seguiment dels acords del 1992.

Qui hi participa?Les organitzacions tenen més pes en les aportacions que els estats

Hi assistiran uns 180 països però hi haurà absències significatives, com Barack Obama, Angela Merkel i David Cameron. També hi seran presents nou grans grups que inclouen un total de 777 organitzacions. L'organització de Rio+20 va convidar les organitzacions a participar en la redacció de l'esborrany zero, el document que ha de servir de base per a la declaració final. Aquest document marca les principals línies de compromís i d'acció i porta el títol d'El futur que volem . De les 700 contribucions que s'han fet a aquest document només 100 han estat dels governs. En total, s'espera que més de 50.000 persones participin en la conferència, unes 19.000 procedents de la societat civil.

Quins temes hi ha a debat?Les grans reformes: economia verda i marc institucional global

Com construir una economia verda i com enfortir el marc institucional internacional perquè contribueixi d'una manera més efectiva a la sostenibilitat són els grans eixos. L'economia verda fa referència a un nou model de desenvolupament just, equitatiu i amb menys impacte ambiental. El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) ha elaborat un gran informe que assegura que la transformació cap a una economia més verda podria crear entre 15 i 60 milions de llocs de treball addicionals durant els pròxims dos decennis i contribuir a la disminució de la pobresa. Pel que fa al marc institucional, es plantegen opcions que van des de reformes per a un funcionament millor fins a la creació d'una agència, que es podria dir Organització Mundial del Medi Ambient.

Quines són les prioritats?Un món interrelacionat, de l'ocupació als desastres naturals

A Rio+20 es parlarà de set àrees que demanen atenció prioritària: l'ocupació, l'energia, les ciutats, l'alimentació, l'aigua, els oceans i els desastres naturals. Al món hi ha ara 190 milions d'aturats i 500 milions de persones buscaran feina els pròxims 10 anys. Avui dia una de cada cinc persones viu amb 1,25 dòlars o menys al dia. El repte és generar ocupació amb remuneracions justes i que reverteixi positivament en el medi. Sectors com les energies renovables són l'esperança.

La pobresa es pateix en l'àmbit global: mil milions i mig de persones al món no disposen d'electricitat; dos mil milions i mig no tenen lavabo. I gairebé mil milions passen gana. Les ciutats ocupen només el 2% de la superfície del planeta, però consumeixen el 70% de l'energia i són responsables del 75% de les emissions causants del canvi climàtic. L'agricultura dóna feina al 40% de la població mundial i és essencial per a la biodiversitat. Tanmateix, està amenaçada per la qualitat i la disponibilitat d'aigua, i per la incidència creixent dels desastres naturals com les sequeres i les inundacions. El repte és com alimentar els 2.000 milions d'habitants més que s'esperen per al 2050.

Què se n'espera?Un llistat d'objectius concrets amb el perill dels desacords

De Rio+20 se n'espera la renovació del compromís polític i l'aprofundiment en les línies d'actuació iniciades. El document El futur que volem reclama preparar per al 2015 un llistat d'objectius concrets de desenvolupament sostenible que incloguin la dimensió ambiental, l'econòmica i la social i que siguin universals i prou flexibles per adaptar-se a la realitat de cada país. Per al mateix any s'hauria d'idear un mecanisme de seguiment i anàlisi que permetés comprovar el grau de progrés en cada objectiu amb uns indicadors específics. En el pla financer El futur que volem proposa que, també en l'horitzó del 2015, els països desenvolupats dediquin el 0,7% del PIB a ajudar els que estan en vies de desenvolupament, i que entre el 0,15% i el 0,20% sigui per als més pobres. Aquestes fites han suscitat divisions en les sessions preparatòries de Rio+20. Només s'han pogut consensuar una cinquena part dels continguts.

stats