Dossier 20/07/2012

La heterogeneïtat domina la manifestació de Madrid

Joan Faus
2 min
Un bomber a la manifestació d'ahir a Madrid.

MADRID.A banda de l'afluència massiva, el més destacat de la manifestació de Madrid contra els nous ajustos del govern espanyol va ser la heterogeneïtat dels assistents. A diferència de les últimes mobilitzacions contra la reforma laboral, que estaven plegades majoritàriament de sindicalistes, la marxa d'ahir va atraure una amalgama de persones, especialment joves, amb un aspecte allunyat de l'estereotip reivindicatiu. Durant les més de dues hores de manifestació entre la plaça de Neptuno i la Puerta del Sol, també es van poder veure molts treballadors públics, com policies, bombers, professors i metges, així com persones vinculades al 15-M, a més de moviments gais, comunistes, anticapitalistes i republicans.

Segons els sindicats, més de 800.000 persones van mobilitzar-se pels carrers de Madrid, mentre que la Policia va rebaixar la xifra fins a 25.000 assistents. La manifestació va transcórrer sense incidents i en un ambient festiu en una tarda molt calorosa, vigilada per un ampli dispositiu policial, especialment als voltants del Congrés de Diputats. La cambra parlamentària estava totalment aïllada amb tanques de més d'un metre i mig d'alçada, i nombroses furgonetes policials. Durant la protesta, es van sentir càntics contra l'executiu i la classe política, com "Això ens passa per un govern fatxa", "Li diuen democràcia però no ho és" i "Diputat qui no boti". Alguns dels participants portaven rètols que deien "Una vegada vaig tenir drets socials", "Intervingueu els lladres", "La nostra paciència s'acaba" i "Si no lluites, què tindràs?"

Abans de l'inici de la manifestació, els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i de la UGT, Cándido Méndez, van advertir al govern espanyol que si no rectifica els ajustos prosseguiran les mobilitzacions a l'agost. "No és l'acte final de res", van dir els sindicats, que celebraran una cimera amb els actors socials aquest mes. A la Puerta del Sol, es va llegir un manifest que titllava les retallades d'agressió a la democràcia.

stats