Dossier 13/06/2012

Els 'homes de negre': qui són i com treballen

Laia Forès
3 min
Els membres de la troica que s'ocupa de Grècia (a la foto) viatgen quatre cops l'any a Atenes.

BRUSSEL·LESNo tots són homes, ni van vestits de negre rigorós, ni les seves americanes o vestits són tan impol·luts com els de Will Smith i Tommy Lee Jones a la pel·lícula Men in black . Tampoc lluiten contra els alienígenes, si no és que grecs, portuguesos i irlandesos són d'un altre planeta. Els homes de negre europeus, expressió utilitzada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per referir-se als enviats de Brussel·les, Frankfurt i Washington que supervisen la posada en marxa del pla d'ajust dels països rescatats, són funcionaris. Homes i dones que treballen per a institucions internacionals que tenen la difícil missió d'assessorar els governs sobre com posar en marxa les reformes i les retallades que han de fer a canvi de rebre els diners del rescat. I supervisar que ho facin.

En llenguatge comunitari, se'ls anomena troica . Encara que Montoro hi insisteixi, el nom d' homes de negre no els escau gaire. Molts dels integrants de la troica , provinents de la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE), sí que porten americana i corbata, però no viatgen a Atenes o a Portugal armats amb pistoles i metralletes. En tot cas, porten iPads, mòbils, carteres i carpetes farcides d'una muntanya de papers (malgrat els avenços tecnològics als tecnòcrates de Brussel·les els encanta anar carregats amb informes i documents impresos).

Víctimes de les protestes

La seva feina és poc agraïda. En la majoria de casos no són ben rebuts, especialment pels ciutadans, que consideren que els funcionaris internacionals són els culpables de retallades dels sous i de les pensions. Alguns ho han pagat car. Al cap de la missió a Grècia, que per postres és un alemany, li van cremar un vehicle i li van fer pintades al seu domicili particular, a la ciutat alemanya de Postdam. Un grup anomenat Amics de Lukanikos, el nom amb què es coneix el famós gos que participa en totes les manifestacions contra l'austeritat a Atenes, va reivindicar l'acció.

En una altra ocasió, un sindicat policial grec va demanar públicament que s'emetessin ordres d'arrest contra els membres de la troica per "extorsió" i "promoció encoberta de l'eliminació o reducció de les polítiques democràtiques i de la sobirania nacional". Evidentment, era només una reivindicació política i una manera de cridar l'atenció i denunciar la falta de sobirania del poble grec. L'acció, però, posa en relleu la desesperació dels ciutadans grecs davant les duríssimes condicions que imposen els socis europeus a canvi de rescats milionaris.

Hi ha una troica per a cada país rescatat i estan integrades, en el cas dels membres de la Comissió Europea, per alts funcionaris que habitualment treballen a Brussel·les. La de Grècia compta amb una trentena de funcionaris que desembarquen a Atenes almenys quatre vegades a l'any per veure si el govern de torn està fent els deures. Un d'ells és el català Josep Maria Lloveras. Les de Portugal i Irlanda són més modestes. Encara que el govern de Mariano Rajoy hagi dit que no, Espanya també tindrà la seva troica . De fet, se li hauria de dir quartet , perquè també hi participaran membres del regulador bancari europeu (EBA).

La paraula troica forma part de l'argot de la política internacional i és una de les preferides dels dirigents europeus. Etimològicament és una paraula d'origen rus que serveix per designar un carruatge o trineu arrossegat per tres cavalls que estan al mateix nivell. Políticament, a Rússia s'utilitzava per designar aliances polítiques entre tres dirigents, generalment el president, el cap del govern i el secretari general del Partit Comunista.

stats