EUA ELECCIONS PRESIDENCIALS
Dossier 12/08/2012

De la il·lusió a la realitat

5 min

5 errors

1. Drets humans

No ha tancat Guantánamo i hi ha més atacs d'avions 'drones'

La presó militar de Guantánamo continua oberta, malgrat les promeses d'Obama de tancar-la durant el primer any del seu mandat. No ha acabat amb les detencions irregulars i les escoltes telefòniques. L'anomenada guerra contra el terrorisme continua al Pakistan i al Iemen, entre altres països.

Els polèmics atacs amb drones o avions no tripulats s'han incrementat de manera exponencial sota la seva presidència. "Civils innocents o ciutadans nord-americans sense tenir un judici han estat assassinats. I s'ha violat la llei internacional", denuncia el professor de la Universitat de Princeton Cornel West en una entrevista a la televisió Al-Jazira.

2. Polarització política

No ha canviat la manera de fer política als Estats Units

Durant la seva campanya, Obama no es va cansar de dir que no hi havia "una Amèrica roja o blava sinó uns Estats Units d'Amèrica". Va prometre una nova política de consens però no ho ha aconseguit i el país està més polaritzat que mai.

El president nord-americà tampoc no ha portat l'esperat canvi a Washington. Obama va prometre trencar el vincle entre diners i política i va prohibir els privilegis dels lobis amb el govern. Al final, només va introduir algunes reformes per augmentar la transparència i va oferir un paper més important als grups de pressió de farmacèutiques, empreses d'assegurances i bancs en la redacció de les reformes de salut i del sistema financer.

3. Canvi climàtic

Ha fracassat la llei de medi ambient

Obama va dir que el canvi climàtic seria un dels grans reptes del seu govern i que posaria "preu a les emissions de carboni" per reduir la dependència de l'economia nord-americana dels combustibles fòssils. Tot i així, va abandonar la qüestió de l'escalfament global del planeta davant la forta oposició dels republicans a la seva llei de medi ambient.

Els èxits d'Obama com l'augment de l'eficiència del combustible dels vehicles o la promoció d'energies menys contaminants com el gas natural o l'eòlica no han estat suficients pels col·lectius ecologistes. Els republicans, en canvi, li retreuen dos errors importants en aquest camp: no haver permès l'exploració de més terrenys per buscar petroli al seu país i la paralització del projecte de l'oleoducte Keystone XL, per transportar petroli del Canadà fins als EUA.

4. Lideratge mundial

El seu paper a la Primavera Àrab va ser ambigu

Alguns analistes consideren que la reacció del president Obama a les revoltes de la Primavera Àrab va mostrar un cop més la hipocresia dels Estats Units: Washington va retirar el suport a aliats autocràtics com l'egipci Hosni Mubàrak -quan es va fer evident la seva sortida- i, en canvi, va protegir els règims de Bahrain i l'Aràbia Saudita. També s'ha denunciat la política diferent que ha seguit a Líbia o Síria, i que el seu govern no hagi fet més per impedir la repressió de Baixar al-Assad.

D'altra banda, els seus esforços per iniciar un procés de pau al Pròxim Orient van fracassar davant les diferències entre israelians i palestins. "Obama es va adonar que la negociació era molt complicada i li estava costant vots", explica l'analista del Consell d'Afers Exteriors Charles Kupchan.

5. Immigració

No ha donat cap indici de reforma migratòria

Una altra promesa no assolida, la reforma migratòria. El president no va aconseguir el consens necessari per resoldre la situació dels 11 milions de sensepapers que viuen al país. Julian Teixeira, portaveu de l'associació llatina La Raza, considera "una decepció" no haver aconseguit un mecanisme per regularitzar els immigrants que fa molts anys que treballen als EUA. Tot i així, ha vist progressos en les negociacions per aprovar una llei que permeti als alumnes indocumentats estudiar a la universitat.

5 encerts

1. Reforma sanitària

Més a prop d'una cobertura universal

La reforma sanitària és un dels grans èxits del mandat del president Obama, tot i que ha estat molt criticat pels seus detractors, que consideren que ataca les llibertats individuals. "Si la reforma sobreviu, acabarà sent molt popular", assegura el politòleg de la Universitat de San Diego Gary Jacobson. Després de més d'un segle de fracassos, Obama va aconseguir aprovar la reforma que estendrà la cobertura mèdica a més de 32 milions de nord-americans que avui no tenen assegurança. A més, s'han introduït mesures per reduir els costos sanitaris i les asseguradores no es podran negar a acceptar persones que tinguin problemes de salut previs ni fixar límits de despesa per pacient.

2. Política exterior

Fi de la guerra de l'Iraq i mort de Bin Laden

Com a senador, Obama es va oposar sempre a la guerra de l'Iraq i, com a president, ha complert la promesa de retirar les tropes dels EUA del país asiàtic.

També va ordenar la incursió de forces militars especials al Pakistan per assassinar l'enemic número u del país: Ossama bin Laden, cap de la xarxa terrorista Al-Qaida. Tot i així, l'oposició ha criticat que marxés massa ràpid de l'Iraq i hagi ideat una sortida massa ràpida de l'Afganistan. Tampoc ha fet res, diuen, per reduir la corrupció en aquests països. D'altres afirmen que ha millorat la imatge del país a l'estranger i ha acabat amb dues guerres impopulars.

3. Reforma financera

Regulacions i proteccions per al consumidor

La reforma financera Dodd-Frank i la llei de protecció al consumidor són encerts, tot i que a mitges. La nova reforma endureix els requisits d'inversió dels bancs i altres institucions financeres, limita la seva capacitat de comerciar amb els diners dels seus clients i crea una agència de protecció del consumidor per reduir els abusos en targetes de crèdit i altres crèdits com ara hipoteques.

N'hi ha que consideren que s'hauria d'haver fet més i acusen el president de cedir a les exigències de Wall Street. "La reforma és insuficient però assegura que el govern no rescati més empreses amb els diners dels contribuents", afirma Thomas Cooley, exrector de l'escola de negocis de la Universitat de Nova York.

4. Igualtat de drets

Suport a les dones i als homosexuals

El president va obtenir una victòria amb la derogació de la llei coneguda com a Don't ask, don't tell (No ho preguntis, no ho diguis), que castigava amb l'expulsió de les forces armades els soldats o oficials que manifestessin públicament la seva homosexualitat. D'altra banda, el seu recent suport al matrimoni gai ha millorat les esperances d'aquesta comunitat. Pel que fa als drets de la dona, Obama va impulsar i firmar una llei per assegurar l'equitat salarial entre homes i dones.

5. Educació

Més beques per als estudiants i millor rendiment escolar

Durant el seu mandat s'ha posat fi a la pràctica malbaratadora de donar subsidis als bancs perquè concedissin préstecs a estudiants per anar a la universitat. El seu govern ha creat un fons de finançament per a l'educació superior i ha augmentat les beques per a estudiants de famílies amb ingressos baixos. També ha impulsat ajudes a les escoles per millorar el rendiment dels alumnes amb noves avaluacions i programes de suport als mestres.

stats