CRISI ESPANYA EN EL PUNT DE MIRA
Dossier 03/06/2012

De l'home del puro que espera a l'últim minut...

Sara González
2 min

BARCELONAL'economia espanyola li cau com un castell de cartes davant els nassos, però Mariano Rajoy, registrador de la propietat i fill de jutge, segueix sent l'home tranquil i silenciós, "l'home del puro", com diuen alguns que el coneixen de prop. Governa d'acord amb el seu caràcter i això comença a posar els pèls de punta fins i tot als seus fidels.

"Espera fins a l'últim minut per decidir i, quan ho fa, tot empitjora", afirma Raimundo Castro, històric cronista del Congrés. Els seus adeptes creien que tindria capacitat per comportar-se de manera diferent que a l'oposició. "Crèiem que com a president podria donar un gran joc, però ha demostrat que ell és de joc domèstic i no serveix per gestionar una crisi extraordinària", opina l'exdirector de l' Abc José Antonio Zarzalejos. Tot i això, n'hi ha que creien que el líder del PP tindria fins i tot menys decisió i posen com a exemple "l'obsessió reformista" del seu govern. "La quantitat limita o frena la qualitat", apunta el periodista Fernando Ónega, que afegeix que Rajoy comet "el mateix pecat que Zapatero": la "improvisació".

I les presses quan algú se sent acorralat no són mai bones. Europa li demana que apugi impostos indirectes i Rajoy apuja els directes; actua tard i malament amb Bankia; encara no estan aprovats els pressupostos, i, sabent que un dels problemes va ser la bombolla immobiliària, introdueix deduccions en l'adquisició d'habitatges. Aquesta llista de despropòsits que denota un "baix know how " i que enumera Zarzalejos és el que està produint "decepció" en una part dels votants del PP.

Com està afectant aquest cúmul de despropòsits un president que se'n va cada dia a dormir de bracet del fantasma de la intervenció? "Rajoy és una persona amb baixa intel·ligència emocional. És silenciós i introvertit, així que és difícil saber quin és el seu estat d'ànim", afirma Zarzalejos. Però de vegades les imatges parlen per ells mateixes. "Malgrat la seva tranquil·litat, se'l veu preocupat i fins i tot s'ha aprimat", observa Castro. En les seves escasses intervencions també deixa enteveure decaïment. "Escoltat per la ràdio és més convincent que vist per la televisió. La cara no transmet la mateixa força que la paraula i això és perquè no està sent del tot sincer i té la por al cos", analitza Ónega.

El lideratge de Rajoy no és proporcional a l'exigència. De fet, ha cedit el protagonisme a ministres com el d'Economia, Luis de Guindos, i el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que necessiten ser "redreçats" i que, de fet, seran els dos primers dirigents que cauran si hi ha un rescat. "I, mentrestant, Margallo preocupat per Gibraltar. Enorme incoherència", etziba Zarzalejos, que conclou que Rajoy "ha fallat estrepitosament en la predictibilitat". Precisament la virtut que li atribuïen abans de trepitjar la Moncloa.

stats