Dossier 03/06/2012

Un lideratge qüestionat

1 min

PUNTS FORTS

Previsibilitat

Si alguna cosa té Rajoy és que no és partidari de les sorpreses i apel·la constantment al "sentit comú". En ple vaivé dels mercats, combinar determinació i flexibilitat és una fortalesa.

Paciència

Mariano Rajoy portava des del 2004 provant d'accedir a la presidència del govern espanyol, superant obstacles dins i fora del seu partit. Això ha fet més pacient un tarannà que d'entrada ja ho era.

Disciplina

El govern espanyol està convençut que és inviable un rescat europeu com el de Grècia. Ara bé, Rajoy no posa cap problema a complir els criteris que va marcant Brussel·les i Berlín.

Calendari

El temps corre a favor del govern espanyol. Si aconsegueix passos decisius de la UE, el BCE i l'FMI abans de l'estiu, les finances tindran més oxigen. Ell té encara reformes pendents per fer.

PUNTS DÈBILS

Incompliments

Al debat electoral televisat, Rajoy va dir que compliria estrictament el programa electoral. Mig any després, no ho ha fet i alguns governs autonòmics del PP han mentit amb la xifra de dèficit.

Lentitud

La paciència, que és una fortalesa, té una altra cara: la lentitud. El president espanyol (com li passava ja a Zapatero) pot acabar desesperant els seus seguidors per la manera com gestiona els temps.

Aïllament

Rajoy corre dos riscos: la soledat de portes endins, amb una majoria absoluta que ha trencat molts dels ponts de diàleg amb l'oposició; i l'aïllament europeu si l'esquerra acaba marcant la pauta.

Comunicació

La Moncloa i el PP hauran de cuidar més la comunicació i, sobretot, la pedagogia a l'hora d'explicar les reformes si no vol que esclati la crispació social. Rajoy admet que tenen dificultats.

stats