Dossier 02/05/2012

La marxa del 15-M aplega les crítiques al sistema

La manifestació convocada pel col·lectiu 15-M va aplegar nombroses associacions en una marxa pacífica contra les desigualtats. Els assistents van demanar l'alliberament dels detinguts durant la vaga general.

Vicenç Moliné
2 min
Agents de paisà dels Mossos barren el pas per un carrer als participants en la manifestació alternativa de l'1 de Maig.

BARCELONA.Quan falten pocs dies per al seu primer aniversari, el moviment 15-M va aprofitar el Dia Internacional dels Treballadors per abanderar una marxa que, sense sigles a la capçalera, va aplegar moviments socials i veïnals en contra del sistema capitalista i de la política de retallades que imposen els governs. Les crítiques a banquers, polítics i a la monarquia van copar les consignes de la manifestació, que va transcórrer sense incidents i enmig d'un fort dispositiu policial.

Entre 40.000 persones, segons l'organització, i 6.000, segons la policia, van sumar-se a la convocatòria alternativa, que va recórrer el centre de Barcelona fins al Parc de les Tres Xemeneies, l'antiga seu de la Canadenca. Hi havia una important representació de moviments alternatius i ciutadans. Entre els participants es podien identificar representants de la Intersindical Alternativa de Catalunya, els Maulets, la CUP i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, així com altres que reclamaven drets laborals per als treballadors de la llar o papers i drets per als immigrants.

La capçalera va estar presidida per una pancarta en què es podia llegir "Ni reforma laboral ni pacte social. Els nostres drets no es negocien". La van portar membres de les assemblees dels barris, "sense sigles ni banderes", i es van deixar les entitats i les organitzacions en un segon pla.

A l'arribada, la megafonia de l'organització va fer sonar L'estaca, de Lluís Llach , i va haver-hi un discurs final en què va destacar un representant nord-americà del moviment Occupy Oakland, que va animar a internacionalitzar la protesta.

L'organització tenia molt present els incidents del 29 de març i en tot moment va estar pendent d'evitar qualsevol acte violent. Abans de començar la marxa va demanar tranquil·litat davant de "provocacions" com el tancament de l'estació de metro de la plaça Universitat i va demanar als participants que ignoressin la forta presència de policies.

Mossos camuflats

A part d'ordenar el tancament de l'estació de metro per raons de seguretat, els Mossos van encerclar la plaça Universitat una hora abans de l'inici de la marxa, i van practicar nombroses identificacions entre les persones que hi accedien, i fins i tot van fer diverses detencions.

La novetat va ser que alguns agents vestits de paisà vigilaven la manifestació encaputxats i amb la cara tapada, però identificats com a policies amb una cinta groga al braç. Van acompanyar la manifestació pels carrers adjacents juntament amb els furgons policials i els antidisturbis, i van ser increpats especialment per un grup d'anarquistes que tancaven la manifestació.

Per evitar aldarulls, l'organització havia repartit diversos membres propis pel recorregut, i cada cop que la marxa passava a prop d'un grup d'agents intentaven moderar els ànims i mantenir la manifestació al marge de la presència policial.

stats