Dossier 11/06/2012

Els mercats jutgen avui si 100.000 milions són suficients

Màxima expectació avui per la resposta que donaran els mercats a l'anunci del rescat europeu per sanejar el sector bancari espanyol. Luis María Linde s'estrena com a governador del Banc d'Espanya.

Laia Forès
2 min

BRUSSEL·LESMariano Rajoy venia ahir el rescat d'Espanya per recapitalitzar els bancs com una gran victòria, però avui emetran el seu veredicte uns jutges molt menys benèvols, els mercats. Després d'un cap de setmana intens en què s'ha tancat l'acord polític dels països de l'euro per ajudar l'Estat amb un màxim de 100.000 milions d'euros en crèdits a baix interès destinats a tapar els forats de les entitats bancàries, avui se sabrà si el rescat convenç els inversors. A Madrid i a Brussel·les hi haurà molt d'interès a veure si l'anunci del rescat serveix per relaxar la prima de risc espanyola i tornar el color verd a la borsa.

La Comissió Europea té plena confiança en una resposta positiva dels mercats. Fonts comunitàries expliquen que els 100.000 milions d'euros, més del que en principi necessitaran els bancs espanyols, és una xifra per convèncer els inversors que el problema bancari espanyol es resoldrà sense cap mena de dubte. "És un clar senyal als mercats i al públic per deixar clar que la zona euro està decidida a impulsar accions decisives per calmar les turbulències dels mercats i contenir el contagi", va assegurar ahir el comissari europeu d'Economia, el finlandès Olli Rehn.

Si l'anunci del rescat d'Espanya s'ha precipitat és per evitar que la prima de risc segueixi escalant i per resoldre el sanejament dels banc espanyols abans que Grècia es torni a convertir en un problema per a l'euro. Diumenge que ve se celebren noves eleccions al país hel·lè i una victòria de Syriza , el partit que rebutja les condicions imposades pel rescat de Grècia, podria precipitar la sortida del país de la moneda única europea. Brussel·les temia que si Grècia abandona l'euro, el càstig dels mercats a Espanya seria encara més sever. Almenys ara sembla que l'Estat ha aconseguit una solució per als bancs, i això aporta una certa tranquil·litat sigui quin sigui el destí final del país hel·lè.

Però el rescat d'Espanya encara no és un fet. El govern de Mariano Rajoy encara no ha fet la petició formal ni ha concretat la xifra definitiva. Segurament esperarà a tenir el resultat de les auditories externes de la banca, que estaran enllestides d'aquí uns deu dies. Després l'Eurogrup haurà de donar el vistiplau definitiu al rescat. Ho podrien fer els caps d'estat i de govern de la UE en la cimera que celebraran el 28 i 29 de juny, o bé una setmana abans els ministres d'Economia, que es reuniran a la ciutat de Luxemburg.

Relleu al Banc d'Espanya

L'encarregat de supervisar la recapitalització massiva dels bancs amb els fons comunitaris serà Luis María Linde, que avui s'estrena com a governador del Banc d'Espanya en substitució de Miguel Ángel Fernández Ordóñez. El canvi al capdavant de la cúpula del regulador bancari espanyol es produeix després de fer-se públic el forat de Bankia, que no va ser detectat a temps pel Banc d'Espanya. Brussel·les ha estat molt crítica amb l'entitat que a partir d'avui dirigeix Linde.

stats