Publicitat
Publicitat

Finlàndia, Àustria i Holanda, contraris a la flexibilització

Els països del nord s'oposen a donar més temps a Grècia

Grècia ja té govern però encara no sap si tindrà dos anys més per fer les reformes. No hi ha consens entre els països de l'euro a l'hora de flexibilitzar el calendari. Finlàndia, Àustria i Holanda s'hi oposen.

Grècia ha format govern en un temps rècord i ho ha fet amb un executiu pro rescat europeu, però no tots els socis de l'euro estan disposats a recompensar el país hel·lè oferint-li més temps per fer les reformes exigides i reduir el dèficit públic. Amb un país asfixiat econòmicament, que fa malabarismes per complir i seguir dins de l'eurozona, i amb gran part de la població en contra de les mesures d'austeritat, la idea de flexibilitzar el calendari oferint dos anys més a Grècia per aplicar les reformes ha calat entre la majoria de capitals europees.

Però no en totes. Hi ha un nucli dur format per Àustria, Finlàndia i Holanda que ahir es va oposar clarament a fer cap concessió a Grècia. "No crec que sigui una bona idea", va assegurar ahir la ministra finlandesa de Finances, Jutta Urpilainen, fent referència a donar més temps a Grècia. Sense l'acord de tots els socis de l'euro, el calendari grec no es podrà modificar. La qüestió es tornarà a debatre en la cimera europea que es farà la setmana que ve a Brussel·les i en la pròxima reunió de ministres d'Economia de l'euro, al juliol.

Avaluar l'estat de les reformes

La troica -formada per la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE)- enviarà dilluns una missió a Atenes per avaluar l'estat de les reformes després de mesos de paràlisi institucional al país hel·lè. A partir de l'informe que elabori la troica , els socis de l'euro tornaran a debatre com adaptar i actualitzar el pla de rescat i, sobretot, si finalment es flexibilitza el calendari. "En la reunió no hem entrat en detalls. Primer hem d'enviar una missió sobre el terreny i després ja en parlarem. Ara no té sentit que mostrem indicis sobre canvis de calendari", va explicar el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

Sense entrar en polèmiques sobre la necessitat de donar dos anys més de temps a Grècia, ahir el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va dir que confia que el nou govern grec "compleixi tots els seus compromisos".

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT