CRISI, INTERVENCIÓ DE LA BANCA
Dossier 12/06/2012

Els partits es conjuren perquè el rescat no freni el pacte fiscal

Els partits catalans es mostren confiats que el rescat de la banca espanyola no afectarà les negociacions sobre el pacte fiscal. De moment es manté el calendari de negociacions entre líders.

Pere Martí
3 min
Josep A. Duran i Lleida parlant amb Josep Maria Pelegrí durant la reunió del comitè de govern que el va escollir secretari general d'Unió.

BARCELONA.Les perspectives per al pacte fiscal són com el futur de l'economia espanyola, cada cop més negres, però els partits catalans continuen confiant que la crisi i el rescat d'Espanya no aturaran la consecució del pacte fiscal. De moment els grups continuen negociant per intentar arribar a un consens i el calendari es manté amb la fita del mes de juliol per aprovar al Parlament el model de finançament que després el Govern haurà de negociar amb l'executiu de Mariano Rajoy.

El president espanyol sempre ha dit que la prioritat és la crisi i que el pacte fiscal no és a l'agenda, però els partits catalans continuen confiant que hi haurà negociació, perquè per llei el 2013 toca revisar el sistema de finançament. Hores després del rescat, i d'analitzar-ho a les executives, els partits van insistir que una cosa no té per què afectar l'altra. "És com la salsa i els cargols", va explicar Josep A. Duran i Lleida, recordant que són elements completament diferents encara que de vegades es mengin junts. El secretari general de CiU va recordar que el que ha aprovat Europa és un préstec per recapitalitzar la banca i que, per tant, se circumscriu al sistema financer. Per això, considera que el rescat no ha de suposar un endarreriment de la negociació sobre el nou model de finançament per a Catalunya. Duran va ironitzar dient que, si afectés d'alguna manera, ho hauria de fer en el sentit contrari perquè el PP sempre ha esgrimit la complicada situació econòmica per negar-se a parlar sobre el pacte fiscal. Si ara ells mateixos diuen que aquesta mesura apropa l'economia espanyola a la recuperació, es podria pensar que "ja estem en vigílies" de la negociació. Una vegada més, Duran va fer una crida al PSC per sumar-se al consens.

Els socialistes catalans tampoc creuen que el rescat endarrereixi les negociacions, però són menys optimistes que CiU i preveuen algunes "dificultats", perquè la prioritat continuarà sent la crisi. La portaveu econòmica del partit, Rocío Martínez-Sampere, va recordar que el 2013 toca revisar el model i el rescat també pot ser una "oportunitat" per resoldre'l.

Els socialistes segueixen negociant amb el Govern "amb discreció" per mirar d'arribar a un consens, tot i que el tema de l'Agència Tributària és un dels principals esculls. Precisament, durant l'executiva del PSC celebrada ahir, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va demanar que els socialistes tinguin una posició "més sòlida" en la defensa del pacte fiscal i apostin per la creació d'una Agència Tributària catalana que recapti tots els impostos i facilitin d'aquesta manera el consens amb CiU. Per Ros, l'agència ha d'estar "connectada" amb l'Estat i amb Europa, però ha de ser catalana.

Un avenç en aquesta direcció acostaria ERC al consens, malgrat que per ara la posició dels republicans està molt allunyada. CiU no vol que el pacte amb el PSC sigui a costa d'expulsar ERC del consens, però serà difícil trobar una fórmula satisfactòria per a tots els partits. Pels republicans, la intervenció de l'Estat pot convertir-se en una "oportunitat", segons va explicar la secretària general Marta Rovira, en cas que la Generalitat aconsegueixi establir un fil directe amb les institucions europees i pugui denunciar l'espoli fiscal que pateix Catalunya.

La líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va defensar que "l'ajut" d'Europa no afecta "en absolut" el debat del pacte fiscal sinó que en "ratifica" el punt de vista. Encara que el pacte fiscal sigui a l'agenda catalana, va recordar que ara "la prioritat" és la recuperació econòmica, sanejar els bancs i el crèdit.

stats