Dossier 25/07/2012

La premsa internacional relaciona austeritat i incendis

àlex Gutiérrez M.
2 min
La premsa internacional relaciona austeritat i incendis

BARCELONA.La premsa francesa seguia també ahir de prop l'evolució del foc de l'Empordà, que s'ha cobrat la vida de quatre ciutadans d'aquest país. El diari Le Figaro incloïa una imatge de l'incendi com a foto de portada, amb el títol "Gegantí incendi a Catalunya". Les flames servien per il·lustrar, de retruc, el titular principal del rotatiu: "Espanya s'enfonsa, Europa tremola". Aujourd'hui repetia com dilluns i també situava una imatge del desastre natural a la seva primera pàgina, que qualificava "d'infern".

Le Figaro no va ser ahir l'únic diari que relacionava visualment l'espectacularitat de les flames i la situació econòmica espanyola a la portada. També el britànic Financial Times utilitzava aquest recurs i col·locava la mateixa fotografia de les tasques d'extinció sobre un titular que tirava també del camp semàntic del foc: "Els costos d'Espanya atien la por del rescat".

L'edició digital de Le Monde ha seguit intensament l'evolució dels incendis. La seva línia editorial s'ha centrat a explicar com l'austeritat ha agreujat els incendis. El diari recordava: "El 12 de juliol, la comissària europea de Cooperació Internacional, Ajuda Internacional i Gestió de les Crisis, Kristalina Georgieva, va demanar a Espanya que prengués mesures de prevenció davant la «molt forta probabilitat d'incendis». També va recomanar «endurir la llei» per castigar els piròmans". El diari també incloïa l'opinió de CCOO i d'un expert de Greenpeace, que abonaven aquesta tesi. I recordava els casos recents de Tenerife, València i Rasquera.

Poca cobertura a Madrid

Mentrestant, els diaris de Madrid seguien relegant (o ometent) la notícia de l'incendi a les portades. L' Abc sí que hi va dedicar ahir una portada monogràfica, però La Razón no hi feia cap referència i El Mundo hi dedicava un breu de portada, mentre que la fotografia central la donava a Mariano Rajoy i el seu posat davant l'equip olímpic espanyol.

stats