CANVI DE CICLE, CAP A L'ESTAT PROPI
Dossier 20/09/2012

Les primàries del PSC, a la corda fluixa

Un avançament de les eleccions a la tardor deixa les primàries del PSC en l'aire. La direcció diu que li cal temps fins al febrer per fer-les obertes i els crítics es temen que tot plegat serveixi per entronitzar Pere Navarro.

Sara González
3 min
COMPANYS... I RIVALS? Àngel Ros i Pere Navarro  van coincidir en un acte de la plataforma interna Avancem. Podrien enfrontar-se a les primàries del PSC.

BARCELONA.Escollir els candidats a través d'un procés "d'eleccions primàries, obert, transparent i real en la línia del celebrat pel Partit Socialista francès [els simpatitzats que ho volguessin podien votar sense necessitat de tenir cap vincle previ amb el partit]". Aquesta és la promesa que va fer Pere Navarro quan es va presentar a les primàries a primer secretari del PSC i que ara pot acabar en paper mullat. Si Artur Mas convoca eleccions a principis de la setmana que ve, membres de l'executiva del partit donen per fet que no es podran celebrar unes primàries obertes i el candidat s'haurà d'escollir a través dels mecanismes interns del partit.

"Per celebrar unes primàries obertes ben fetes es necessiten un mínim d'entre quatre i cinc mesos", assegura un dels dirigents que està implicat en la redacció del reglament de les primàries que el PSC té previst aprovar a principis d'octubre. De fet, recorda que els socialistes francesos van necessitar un any i mig per preparar-les. Si efectivament les eleccions són a finals de la tardor, l'aparell de Nicaragua haurà d'alterar els seus plans.

Navarro sempre ha promès unes primàries obertes i el partit les ha vinculat al seu llançament com a candidat a les autonòmiques, ja que té un índex de popularitat fins i tot inferior al de candidats de formacions més petites, com ara Oriol Junqueras, d'ERC, i Joan Herrera, d'ICV-EUiA.

Barcelona o el consell nacional

Un avançament de les eleccions podria desembocar, segons fonts de la direcció, en dos escenaris: unes primàries fetes a corre-cuita i amb militants i simpatitzants ja censats (com les que el PSC ja va fer a la ciutat de Barcelona entre Jordi Hereu i Montserrat Tura) o investir candidat Navarro sense primàries pel mig. En aquest últim cas la tria de l'actual primer secretari com a candidat es faria en un consell nacional. La direcció del partit, controlada pel primer secretari, el proposaria i el màxim òrgan entre congressos el ratificaria com a cap de cartell.

Navarro fins ara no ha confirmat la seva intenció de presentar-se, però la direcció del partit en ple ho dóna per fet. L'avançament electoral sí que tindria repercussió en les intencions d'altres candidats. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, sempre ha manifestat, ja des del congrés de desembre, en el qual va retirar la seva candidatura a l'últim moment en favor de Joan Ignasi Elena, la seva intenció de concórrer-hi.

Els plans de Ros s'alterarien perquè l'alcalde de Lleida considera que ell, pel seu perfil, arrossega més fora del partit, entre els votants del PSC, que entre els militants, que són els que tenen la clau no ja al consell nacional sinó també en unes primàries convencionals. L'alcalde opina que, si el reglament s'aprova l'1 d'octubre, en un o dos mesos no hi ha temps de fer el procés com pertoca. En tot cas apunta que fer unes primàries no obertes a la ciutadania i donar vot només als simpatitzants ja censats a més dels militants no té sentit, "perquè no és el que va aprovar el congrés". El congrés dels socialistes buscava, emmirallat en la cursa electoral d'Hollande, una campanya electoral addicional.

L'alcalde de Lleida hi aspirava

Ros tiraria amb total seguretat la tovallola i deixaria via lliure a Navarro per ser candidat. Altra cosa és el que farien col·lectius com Ara Primàries, que lidera la diputada Laia Bonet, recentment apartada de la direcció socialista al Parlament. Ells consideren, però, que la direcció ha de fer tot el que sigui possible per garantir el procés i que l'avançament no pot convertir-se en una excusa per perjudicar la democràcia interna que Navarro va garantir.

En qualsevol cas, des dels despatxos del carrer Nicaragua es vol extremar la cautela. Oficialment el missatge és clar: el PSC no prendrà cap decisió de què fa amb les seves primàries fins que Mas no confirmi l'avançament electoral, cosa que és només potestat seva i que els socialistes consideren que el president només estudia fer en clau de rèdit electoral.

stats