Dossier 04/08/2012

"El problema de la Generalitat no és el sistema de finançament"

R.t.
2 min
Mas ja ha demanat una reunió a Rajoy per carta.

BARCELONAEl cop de porta formal, per ara, no hi és, però és l'únic que va faltar ahir per demostrar que el govern espanyol té ben poques ganes de negociar amb Artur Mas el pacte fiscal aprovat per CiU, ICV i ERC. Rajoy va evidenciar desinterès, cert menyspreu i la constatació que no és una qüestió que entri en la seva agenda. "El problema de la Generalitat no és el sistema de finançament -va sentenciar-, sinó que ha caigut la recaptació i els impostos".

El president català ha afirmat diversos cops que vol intentar convèncer Rajoy que el pacte fiscal no només serà beneficiós per a Catalunya, sinó també per a tot l'Estat, però el cap de l'executiu espanyol no ho veu així. Per ell, el Govern ha d'abandonar la reivindicació per centrar-se en "la prioritat, el que és necessari i imprescindible", que al seu parer "és anar cap a la mateixa direcció", sense particularitats, perquè "la resta no té gaire sentit en aquest moment". "Si creixem i creem ocupació, tots hi sortirem guanyant", va concloure Rajoy evidenciant un posicionament que no admet debats territorials. La seva recepta passa per ballar tots al ritme de Madrid.

I, tanmateix, la porta per parlar-ne segueix oberta, però gairebé com un gens dissimulat favor i no tant perquè hi hagi possibilitats d'acord. "Si algú em vol veure..., en fi..., jo ja m'he vist amb Mas i no tinc cap problema per tornar-lo a veure, com a qualsevol altre president de comunitat autònoma", va etzibar Rajoy, que va recordar que l'únic amb qui encara no s'ha reunit és el d'Astúries. En qualsevol cas, queda clar que l'aposta de la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, per millorar el finançament encara no té interlocució a la Moncloa.

stats