Dossier 09/05/2012

Un procés per passar de 45 caixes a 17 entitats en només dos anys

T.g.
2 min
Miguel Ángel Fernández Ordóñez ha aconseguit l'objectiu de transformar les caixes.

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va iniciar el seu mandat el 2006, quan encara no havia esclatat la bombolla immobiliària. Tot eren lloances al sistema financer espanyol, el més eficient d'Europa. Les provisions anticícliques ideades per Luis Ángel Rojo eren el centre d'admiració, fins i tot del Banc Central Europeu. Però després de Lehman Brothers la crisi es va agreujar. El Regne Unit va nacionalitzar gairebé tot el sector i Islàndia va deixar caure els bancs.

FROB I

El 2009, el govern espanyol i el Banc d'Espanya es van adonar que la crisi bancària al mercat espanyol prenia una forma diferent de l'europea, centrada en la pesada digestió dels actius immobiliaris. Llavors es va crear el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB). El 2010, les autoritats comunitàries van plantejar el primer examen d'estrès, amb un resultat negatiu per a quatre entitats, i es va crear el FROB I, uns préstecs a un 7,8% d'interès que pretenien impulsar fusions. De 45 caixes es passa a 17 entitats en dos anys.

Les caixes surten a la borsa

El Banc d'Espanya va accelerar el pas i va decidir transformar del tot el mapa de caixes. El febrer del 2011 va publicar un reial decret que obligava a sortir a la borsa les entitats que no tinguessin un capital de màxima qualitat del 8%. La resta d'entitats que no havien pogut captar inversors privats o sortir a cotitzar havien d'aconseguir un capital del 10% en un termini que acabava el setembre del 2011.

Finalment, CatalunyaCaixa, Unnim i NovaGalicia passen a mans de l'estat a través del FROB, que canvia els consells d'administració i saneja tots els actius tòxics aflorant pèrdues. També nacionalitza Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) i Banc de València (participat per Bankia). Al desembre adjudica la CAM a Banc Sabadell i al febrer Unnim al BBVA. Fa una setmana ha obert el procés per adjudicar CatalunyaCaixa i Banc de València.

Els bancs ho pagaran tot

Tot i que les subhastes les protagonitza el FROB, el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), que es nodreix de diners que aporten els mateixos bancs, serà el que pagarà finalment les aportacions que ha anat fent el FROB en cada una de les entitats.

El govern vol dotacions

El febrer del 2012, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va inspirar un altre reial decret que demanava als bancs unes provisions totals de 52.000 milions per compensar els actius immobiliaris en mal estat. Totes les entitats han presentat els seus plans, que el Banc d'Espanya ha aprovat, fins i tot el que Rato va preparar per a Bankia.

stats