PRIMER DE MAIG, POLS ALS GOVERNS
Dossier 02/05/2012

El rebuig a les retallades s'apodera del Primer de Maig

Elena Freixa
3 min
PROTESTA MULTITUDINÀRIA
 La manifestació a Barcelona va aplegar el doble d'assistents que altres anys, segons els càlculs dels sindicats CCOO i UGT.

BARCELONALa reivindicació del Primer de Maig va vèncer ahir el pessimisme i el desànim. El rebuig a la política de retallades es va traduir en una de les manifestacions més multitudinàries dels últims anys. Més enllà de l'habitual ball de xifres -100.000 manifestants segons els sindicats convocants CCOO i UGT i 15.000 segons la Guàrdia Urbana-, el clam contra l'austeritat, inspirada i aplaudida per Europa es va fer sentir a Barcelona i als carrers de les principals ciutats catalanes.

El bon temps va acompanyar i el malestar acumulat va fer la resta. Al capdavant de la marxa, tres paraules, "Treball, drets, dignitat", i un advertiment: "S'ho volen carregar tot". La defensa de l'Europa social i el preuat estat del benestar van ser presents als discursos dels líders sindicals, tant a Madrid com a Barcelona, a tres dies perquè la ciutat aculli la reunió del Banc Central Europeu (BCE). "N'estem tips de les seves polítiques", va advertir el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, que va exigir una Europa que contribueixi a la recuperació. El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, va acusar el BCE de representar "l'Europa més rància" que pensa a afavorir les entitats financeres i ignora les necessitats dels ciutadans. Com a antídot, els sindicats van apostar per enfortir l'estratègia amb el moviment sindical europeu i exigir regles a un sistema capitalista que "fa aigües".

Tant Àlvarez com Gallego van repassar en els parlaments a la Plaça de la Catedral les amenaces que arriben en forma de tisorada a la sanitat, l'educació i la protecció social, i van avisar que les mobilitzacions continuaran i arribaran tan lluny com vulguin arribar els governs espanyol i català amb aquesta política. "Si no fos per la mobilització, ja ens ho haurien pres tot", va insistir Àlvarez.

Reconquesta de dretsL'austeritat toca àrees sensibles com la salut i l'educació

Les retallades que tenen entre mans el PP a Madrid i CiU a Catalunya, van avisar ahir els sindicats, toquen de ple drets bàsics dels treballadors i dels ciutadans com són la salut, l'educació o els serveis socials. Van referir-se a l'última mesura del govern espanyol de retirar la targeta sanitària als joves de més de 26 anys que no hagin cotitzat. "Hauran d'anar a demanar un certificat de pobresa; pensava que eren situacions que ja havíem eradicat", va lamentar Àlvarez al discurs. Gallego va criticar que cadascun d'aquests passos enrere en els drets conquerits fa anys només aboca a "més desigualtat i més pobresa".

Sector públicLes retallades a funcionaris impacten de ple en el ciutadà

La rebaixa en les condicions de treball dels funcionaris va ser molt present ahir. A Madrid, el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, va acusar el govern del PP de "denigrar" els serveis públics i atacar "de manera retorçada" els treballadors. Fa dos dies, l'executiu va anunciar un pla contra l'absentisme que preveu que els funcionaris de baixa no cobrin el 100% del sou durant els primers 90 dies. "A Catalunya, plou sobre mullat", va afegir el màxim responsable de la UGT, ja que les retallades estatals sobre l'administració pública se sumen a les que ja fa un any que aplica Artur Mas.

Atur, joves i reformaLa crítica al marc laboral segueix després de la vaga general

La gran "injustícia" que estan patint els treballadors s'expressa clarament a les dades d'atur, va dir el secretari de CCOO de Catalunya. I és especialment greu per als joves, amb una taxa d'atur propera al 50%. Ahir van ser les organitzacions juvenils dels sindicats les que van prendre la paraula primer per reclamar un canvi en les polítiques. La reforma laboral, que va motivar la vaga general el 29 de març, s'ha demostrat incapaç de ser el remei contra l'atur, van reiterar.

Més autogovernEls sindicats reclamen un model de finançament per a Catalunya

Els líders de les organitzacions majoritàries van demanar més i millor autogovern per a Catalunya als seus discursos. Gallego va instar la ciutadania a "no acceptar" les amenaces d'intervenció que arriben des del PP i va reclamar un nou model de finançament "just i suficient". Àlvarez va insistir que Catalunya ha de poder recaptar els seus impostos i va advertir a CiU que s'equivoca acostant-se als que volen acabar amb aquest autogovern, en al·lusió amb els pactes amb el PP.

El líder de la UGT va dir que la ciutadania comença a estar al límit i la rebel·lió contra les autopistes n'és un símptoma clar. "Volen que paguem les autopistes que no fan servir a Madrid perquè allà sí que tenen autovies desdoblades i aquí no", va lamentar Àlvarez, i va afegir que ni tan sols l'IVA recaptat als peatges acaba revertint en infraestructures a Catalunya.

stats