CRISI, L'AJUST MÉS GRAN DE LA DEMOCRÀCIA
Dossier 21/07/2012

La recessió continuarà el 2013 i l'atur pujarà més aquest any

El consell de ministres va fer públiques ahir noves previsions econòmiques, que inclouen més atur aquest any. El govern espanyol millora l'evolució del PIB el 2012 però empitjora el de l'any vinent.

Joan Faus
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en què va explicar el nou quadre macroeconòmic.

MADRID.La confiança del govern espanyol en la recuperació econòmica i en la seva capacitat per liderar la sortida de la crisi han canviat molt en només tres mesos. L'executiu de Mariano Rajoy ha fet una revisió profunda de les previsions que va anunciar a l'abril i ara pronostica un empitjorament de l'atur aquest any i que l'economia continuarà en recessió el 2013. Malgrat aquest panorama negre, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va sorprendre ahir en anunciar que la caiguda del PIB el 2012 serà per sota de l'anunciada, de l'1,5% en lloc de l'1,7%. El canvi coincideix amb les estimacions del Fons Monetari Internacional (FMI), que dilluns va millorar la seva percepció de l'evolució de l'economia espanyola i creu que aquest any retrocedirà un 1,5% i no un 1,8% com va dir a l'abril.

L'optimisme de Montoro pot resultar una mica sorprenent perquè millora l'estimació del PIB real però abaixa cinc dècimes la del nominal i, a més, empitjora la previsió de l'any vinent i la de la majoria d'indicadors, com el consum privat i públic, i les exportacions. El càlcul de la Moncloa passa del creixement del 0,2% el 2013 anunciat a l'abril a una caiguda del 0,5%. Una modificació més optimista que la de l'FMI, que és del -0,6% en lloc del +0,1% anterior. El govern de Rajoy gairebé no canvia les previsions econòmiques del 2014 -que seria el primer any amb l'anhelat creixement (de l'1,2%)-, ni les del 2015 (+1,9%).

El que sí que varia és el pronòstic de la taxa d'atur, que és tres dècimes superior al càlcul de l'abril, fins al 24,6%. L'executiu també l'apuja una dècima el 2013 (24,3%), mentre que l'abaixa el 2014 (23,3%) i el 2015 (21,8%). Si es compleixen aquestes estimacions, Rajoy acabaria el seu mandat amb més atur que quan va assolir la presidència, que era del 21,6%. Davant de la paradoxa que es millori la previsió del PIB d'aquest any però que s'empitjori la de l'atur, el ministre d'Hisenda va explicar, després del consell de ministres, que és fruit del descens de la població activa. A més, el govern continua pensant que no es generarà ocupació fins al 2014 però millora tímidament els seus càlculs per al 2013.

El deute dispara la despesa

Malgrat el nou pla d'ajust de 65.000 milions d'euros, l'executiu augmenta un 9,2% el sostre de despesa per a l'any vinent, fins als 126.792 milions, com a conseqüència de la pujada dels interessos del deute i de les aportacions a la Seguretat Social. "Els interessos del Tresor estan superant clarament les previsions del pressupostos", va admetre Montoro, que va alertar que si no es corregeix el dèficit hi pot haver "recessió durant molt de temps". Un missatge de control per a les autonomies. De fet, el quadre macroeconòmic confirma l'enduriment dels objectius de dèficit per a les comunitats anunciat la setmana passada.

stats