Dossier 23/06/2012

La reestructuració de CatalunyaCaixa s'avança

Joan Faus
2 min
Seu de CatalunyaCaixa, a la Via Laietana de Barcelona.

MADRID.Les quatre entitats nacionalitzades (Bankia, CatalunyaCaixa, Nova Caixa Galicia i Banc de València) tindran avantatges en el calendari del nou procés de sanejament del sector financer. La seva reestructuració podria començar de manera "immediata", sense haver d'esperar a conèixer al setembre els resultats de cinc auditories sobre les necessitats concretes de cada grup del sector, segons van explicar ahir fonts del ministeri d'Economia i del Banc d'Espanya.

D'aquesta manera, el govern espanyol engegarà tan aviat com sigui possible el procés de nacionalització de Bankia, que ha demanat 19.000 milions d'euros d'ajuda pública.

Un avançament que ajudarà també CatalunyaCaixa i el Banc de València -després que l'executiu en suspengués dijous la venda sine die - perquè no hauran d'esperar tres mesos per rebre les ajudes o l'ampliació de capital públic que necessitaran per recapitalitzar-se.

La incògnita és com es determinarà el valor d'aquestes partides sense els resultats del setembre. Des d'Economia, s'assegura que una possibilitat és prendre com a referència les tres auditories que es van fer a les entitats quan van ser nacionalitzades. Una altra possibilitat seria que cada grup, com va fer Bankia, faci la seva pròpia estimació.

El banc públic perd pes

Tot i que el procés encara no és gens clar, el ministeri va allunyar la possibilitat d'agrupar les quatre entitats nacionalitzades en un gran banc públic. També va deixar clar que no hi haurà un tercer decret de provisions per a la banca i que tot el sector haurà de complir uns requisits a canvi del préstec europeu de fins a 100.000 milions d'euros. Les entitats que rebin l'ajuda, però, tindran més condicions.

Seguint la mateixa filosofia, l'executiu va descartar que l'hipotètic banc dolent que demana Brussel·les sigui una obligació per a tot el sector. Només hauran de segregar els seus actius immobiliaris els grups que es reestructurin.

stats