Dossier 01/05/2012

La reforma laboral protagonitza els actes del Primer de Maig

V.m.
2 min
Patronals i sindicats en la reunió, el 13 de febrer, en què van ser informats de la reforma laboral.

BARCELONA.L'any 2002 el lema amb què els sindicats van sortir al carrer el Primer de Maig va ser "Construïm l'Europa social". Una dècada més tard, el lema és "Treball, drets i dignitat. S'ho volen carregar tot". La inspiració del lema d'enguany és la reforma laboral, que ha acabat per treure la versió més reivindicativa dels sindicats.

Per als sindicats, la vaga general del 29 de març va ser el tret de sortida d'una campanya de lluita contra les reformes i les retallades del govern del PP i el Primer de Maig és una data clau en el calendari. Tot i que caldrà veure la seva capacitat de mobilització enmig d'un pont festiu, CCOO i UGT -els sindicats majoritaris- esperen que les retallades en educació i sanitat, així com les pujades d'impostos del govern, animin el màxim de gent a sortir al carrer i auguren una participació massiva.

Principals manifestacions

Hi ha manifestacions convocades a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa. A Barcelona, la marxa convocada pels dos principals sindicats començarà a les 11.30 h a la confluència del passeig de Gràcia amb la ronda de Sant Pere, i la convocada per CGT arrencarà mitja hora abans, a les 11 h, de la plaça dels Àngels.

Aquest últim sindicat va avisar que serà una manifestació "especial" ja que es produeix pocs dies després que els Mossos detinguessin la secretària d'organització de la federació a Barcelona, Laura G.R., ja que creuen que podria haver participat en la crema de papers davant l'edifici de la Borsa de Barcelona. Josep Maria Álvarez, secretari general d'UGT a Catalunya, i Joan Carles Gallego, el seu homòleg de CCOO, confien que sigui "una de les mobilitzacions més importants dels últims anys".

En un manifest conjunt, CCOO i UGT denuncien que "la continuació de les polítiques iniciades l'any 2010 està portant el país a una altra recessió econòmica que comporta més atur, precarietat laboral i l'augment de l'escletxa entre rics i pobres".

stats