CONSELL DE MINISTRES MESURES CONTRA LA CRISI
Dossier 25/08/2012

La renda dels pares pot impedir que els aturats cobrin els 400 euros

La pròrroga de l'ajut de 400 euros a aturats sense prestació que va aprovar ahir el consell de ministres exclourà els fills que visquin amb pares amb ingressos i els que faci menys d'un any que estan a l'atur.

Dani Sánchez Ugart
3 min
REINSERCIÓ LABORAL
 Una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya  a Barcelona, que haurà de gestionar la reinserció dels que rebin la prestació.

BARCELONADeixar sense ajudes alguns aturats per ampliar la d'uns altres. És l'estratègia que seguirà el govern espanyol per prorrogar el pla Prepara, les ajudes de 400 euros per als aturats sense cap altra prestació. L'anticipada reforma de la mesura, que va avançar fa una setmana el president espanyol, Mariano Rajoy, i dimarts la ministra de Treball, Fátima Báñez, tindrà contrapartides, especialment per als més joves. Inclourà l'ampliació a 450 euros de la prestació als aturats amb càrregues familiars -és a dir, amb més de dues persones al seu càrrec-, però l'executiu no vol ampliar la dotació del pla i per fer aquesta millora necessita retallar d'alguna altra banda.

Els joves, els principals afectats

La principal víctima seran els aturats que visquin amb els pares, majoritàriament joves. Fins ara el programa només tenia en compte la renda dels fills, i no la dels pares, per delimitar en quins casos un treballador quedava exclòs de rebre el subsidi. Ara, però, els aturats que visquin a casa dels pares es quedaran sense rebre'l si els progenitors tenen un nivell de renda suficient, segons va confirmar ahir Báñez en la roda de premsa posterior al consell de ministres que va acordar la pròrroga. És a dir, es tindrà també en compte la línia familiar ascendent i no només la descendent. A més d'això, estableix una nova limitació: a partir d'ara només cobraran l'ajuda els aturats de llarga durada, és a dir, els que no hagin treballat més d'uny any en els últims 18 mesos.

La nova norma fa el programa "més just i equitatiu", segons la ministra, que va posar com a exemple dos joves aturats no emancipats, amb uns pares que cobrin 8.000 euros al mes. Amb l'anterior regulació cobrarien els 400 euros, i ara ja no. En canvi, va continuar la ministra, una família en què els avis cobrin una pensió de 900 euros entre tots dos, tinguin una filla aturada i un nét que cobri 1.000 euros, la filla, amb l'anterior regulació no rebria l'ajuda, però ara sí. Però els sindicats entenen la reforma com "una nova bufetada al col·lectiu jove", va dir en un comunicat CCOO.

Els representants dels treballadors també van posar un exemple per constatar el que consideren que és un "assetjament" als joves. "El govern del PP creu que una família de tres membres ha de poder viure amb uns ingressos de 1.443 euros al mes, i un pare amb un fill aturat amb 962 euros", denunciava la UGT en un comunicat.

Revisió dels plans anteriors

"Per primera vegada", va dir la ministra, s'ha revisat l'impacte real dels plans anteriors. El pla Prepara, que va néixer el 2011 (tot i que aleshores es deia Prodi i l'ajuda era de 426 euros), amb l'executiu Zapatero, ja s'havia prorrogat tres vegades i, segons les dades del ministeri, ha anat perdent efectivitat en un dels seus objectius principals: la reinserció al mercat de treball. Només un 7,23% dels beneficiaris van fer activitats formatives, i menys d'un 2% van rebre accions d'impuls de l'emprenedoria. Això es va traduir en el fet que només el 18% va reincorporar-se al mercat de treball per més de dos mesos i la mitjana d'ocupació per als 307.029 beneficiaris que han acabat els 180 dies de programa va ser de 25 dies.

La pròrroga té efectes retroactius. Això vol dir que els que compleixin els nous requisits des del 16 d'agost, quan va finalitzar l'anterior pla, poden demanar-lo i cobraran des d'aquesta data. Les modificacions, però, no afecten els que ja l'estiguin rebent. Per tant, si algú, amb les noves limitacions, deixa de complir els requisits, seguirà cobrant fins que finalitzin els sis mesos, però si un aturat amb càrregues familiars ja tenia concedits els 400 euros, tampoc no podrà sol·licitar que se li ampliï l'ajuda als 450.

stats