CRISI ASFÍXIA FINANCERA
Dossier 30/08/2012

El rescat català, un preludi de l'espanyol

Els mitjans internacionals s'han fet ressò de la petició de rescat de la Generalitat. Ho interpreten com una dificultat afegida per a l'economia de l'Estat, que veuen abocada també a demanar ajuda a la UE.

Roger Tugas
2 min
CONFLICTE AUTONÒMIC
 1. La premsa internacional preveu un conflicte si Montoro imposa condicions a l'ajuda.2. El Financial Times destaca el rescat català en portada.

BARCELONA.La sol·licitud de rescat formalitzada dimarts pel portaveu del Govern, Francesc Homs, no va passar desapercebuda per la premsa internacional. Lluny del tracte anecdòtic a què releguen la realitat catalana fora del país, aquest cop no han considerat la notícia com una qüestió regional, sinó que hi han vist conseqüències a escala europea. "Catalunya atia les pors pel deute espanyol", titulava l'econòmic Financial Times , que destacava la informació en portada. El prestigiós mitjà destacava que el Govern "gestiona una economia tan gran com Portugal", cosa que incrementaria l'ansietat entorn a la crisi del deute.

La negativa d'Homs a acceptar "condicions polítiques" també podria incrementar la "tensió amb el govern central", segons el Financial Times . El mitjà fins i tot hi va dedicar l'editorial, que criticava que Mariano Rajoy no vulgui demanar directament el rescat per evitar "una catàstrofe política" per al PP. L'acusava també d'una mala comunicació i d'una política recentralitzadora que l'enfrontava amb les "regions d'Espanya", fins i tot les "governades pels barons locals populars". El text li reclamava "valentia i coherència", tot i que perjudiquin el PP.

Demanda de més autonomia

Així mateix, el britànic The Guardian considerava que "els intents d'Espanya per evitar un rescat complet van quedar qüestionats" i subratllava que l'ajuda a Catalunya podia fer que Rajoy prengués "el control directe de les finances de la regió" -que "representa una cinquena part de l'economia" de l'Estat-, cosa que generaria conflicte. Igualment, el New York Times vinculava el rescat d'Espanya al fet que les comunitats autònomes compleixin amb el dèficit i subratllava que Catalunya "ha estat tradicionalment una de les regions més pròsperes i industrials d'Espanya" i ara està en disputa per incrementar "el grau d'autonomia política i fiscal". La britànica BBC explicava que, tanmateix, Rajoy estudia totes les opcions per evitar el rescat i el Wall Street Journal veu complicat que Madrid pugui dotar de recursos el fons de liquiditat autonòmica, però més difícil veu que el Govern pugui tenir espai per a la negociació del pacte fiscal amb l'estat de les seves finances.

El diari italià La Repubblica , per la seva banda, destacava també que l'única condició que Homs preveia era el compliment dels plans d'austeritat, i de fet el francès Le Monde recordava les dures retallades efectuades ja en salut i educació. L'argentí Clarín subratllava les urgències que patia "una de les regions més riques d'Espanya", mentre que El Mexicano afegia que "una de les velles reivindicacions catalanes, que ja gaudeix d'un ampli autogovern, és disposar d'una Hisenda pròpia".

Malgrat la nota difosa pel col·lectiu Emma, però, només un article al britànic Daily Telegraph vinculava la necessitat de sol·licitar el rescat a "les perversitats del sistema fiscal d'Espanya", ja que Catalunya "subvenciona la resta del país".

stats