CRISI LA FACTURA SOCIAL
Dossier 08/08/2012

Els sindicats alerten el rei dels efectes d'un nou rescat

Els secretaris generals de CCOO i la UGT han manifestat al rei Joan Carles que rebutgen que Espanya demani al fons de rescat la compra de deute. Creuen que suposaria una recessió més profunda i llarga.

Joan Faus
3 min
CORBATES BLAVES  El líder de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i el d'UGT, Cándido Méndez, saluden  el rei a l'inici de la reunió d'ahir.

MADRID.Amb tot el govern espanyol de vacances, la reunió que va mantenir ahir el rei Joan Carles amb els líders sindicals va adquirir una rellevància significativa. Principalment, per dos motius. En primer lloc, va ser el monarca qui va demanar una trobada amb els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i de la UGT, Cándido Méndez, i no al revés. No és una qüestió menor, ja que el cap de l'executiu, Mariano Rajoy, es va negar fins fa dues setmanes a rebre els líders sindicals -tot i les reiterades peticions de les centrals- fins que no va tenir més remei quan va saber que Toxo i Méndez s'havien reunit a començaments de juliol amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

En segon lloc, la trobada d'una hora al Palau de la Zarzuela va ser la primera ocasió per als sindicats de manifestar a un representant de l'Estat la seva opinió sobre la decisió de Rajoy d'estudiar demanar al fons de rescat europeu la compra de deute espanyol. Per les centrals, aquest rescat tou seria un greu error. "Comportaria una sèrie de condicions que ens abocarien a una recessió de la qual seria molt difícil sortir en els pròxims anys. Transformaria, de fet, la població espanyola en un mur de contenció davant l'especulació financera contra el país i en el context de la Unió Europea", van assegurar la UGT i CCOO en un comunicat conjunt posterior a la trobada amb el monarca. L'objectiu del govern espanyol és que aquest possible rescat no impliqui haver de fer nous ajustos.

Toxo i Méndez també van traslladar al rei la demanda que van anunciar fa unes setmanes de sotmetre a referèndum les mesures que està adoptant l'executiu perquè són "radicalment diferents" de les que va plantejar Rajoy durant la campanya electoral. Els sindicats consideren que aquest referèndum -que ja van reclamar al president en la trobada secreta del 26 de juliol- és necessari perquè es tracta de mesures que estan "condicionant i transformant de manera radical i molt sovint dramàtica" la vida de moltes persones i el "futur" del conjunt de la població espanyola.

En la mateixa línia, els líders sindicals li van traslladar la seva "preocupació" pel "perjudici" i la "creixent crisi social i democràtica" que estan provocant les retallades. "[Les polítiques per reduir dràsticament el dèficit públic] són un suïcidi per al país, estan frenant les possibilitats de recuperació econòmica i generació d'ocupació, i estan tenint repercussions negatives en l'evolució del conjunt de l'economia europea i mundial", afegeix la nota conjunta.

El diagnòstic i les crítiques dels sindicats són molt semblants -amb la novetat del possible segon rescat- a les que han fet des del gener, i amb més ímpetu des que Rajoy va anunciar fa gairebé un mes un nou paquet d'ajust de 65.000 milions d'euros per als pròxims dos anys i mig. Els sindicats es van manifestar contra aquesta tisorada el 19 de juliol i ho tornaran a fer el 15 de setembre. A més, no descarten convocar a la tardor una segona vaga general contra les mesures de l'executiu.

El protagonisme del monarca

Després d'un any d'escàndols i amb el govern de vacances, el rei busca en certa manera enaltir el seu rol i rellevància amb reunions com la d'ahir o la de la setmana passada amb el primer ministre italià, Mario Monti.

Tot i així, fonts de la Casa del Rei van explicar a Efe que la trobada amb els sindicats s'emmarca en els contactes habituals que manté el monarca amb representants polítics, econòmics i socials. L'última reunió amb Toxo i Méndez va ser fa dos anys i mig, i l'objectiu va ser explicar-li el contingut d'un acord salarial amb la patronal.

stats