Dossier 25/07/2012

"Estem sorpresos de la solidaritat de la gent"

Elisabet Escriche
3 min
El propietari de la granja, Jaume Teixidor, mostra les instal·lacions cremades. A la imatge de l'esquerra, Gheorghe Canu, masover de l'explotació, revisava ahir els danys.

LLERS (ALT EMPORDÀ)"Avís important. Una família de Llers ha perdut tot el que tenia: la llar, la granja, el cotxe, la maquinària, el gra... tota una vida a causa del foc que afecta encara la nostra terra. Aquesta família necessita urgentment una caravana per poder dormir sota un sostre. L'únic que els queda és part del seu bestiar. Som conscients que estem en temps difícils, però també és cert que hi ha gent que no utilitza la caravana o l'ha abandonada. Només volen un lloc per posar-hi el matalàs i dormir al costat dels animals".

Aquest és l'anunci que va començar a escampar-se per les xarxes socials dilluns a la tarda. El va escriure la filla de Paco Silva, un amic del masover de la granja. La resposta de la ciutadania, un cop més, va ser immediata. En només sis hores el Paco ja havia rebut centenars de trucades al mòbil de persones que li cedien les caravanes i, fins i tot, un pis o diners. Ahir al migdia ja hi havia dos dels vehicles prestats just al costat de la casa on abans de l'incendi vivia el matrimoni romanès format per Gheorghe Canu i Simona Mustata.

El Gheorghe va començar a treballar de masover fa sis anys. S'encarregava de cuidar el bestiar i treballar la terra. Diumenge, però, en poc més de cinc minuts li va canviar la vida. Tot i que tenia festa, al matí va donar el menjar als porcs i als vedells. "Els animals no hi entenen, de dies festius", explica. Un cop enllestida la feina va decidir rentar el cotxe, però no ho va aconseguir perquè no parava de ploure cendra.

Les flames a sobre

Just en aquell moment va arribar el seu cap i propietari de la granja, Jaume Teixidor, per alertar-lo que hi havia foc. "Jo mai havia vist cap incendi", puntualitza. Tots dos van començar a treure els tractors i dos cotxes de la nau per precaució i a remullar la palla, però a quarts de cinc de la tarda ja tenien a sobre les flames. "No es veia res, era espantós", especifica el masover. El Jaume va aconseguir salvar la vida refugiant-se amb el tractor en un dels seus camps segats i el Gheorghe fugint amb el cotxe cap al nucli urbà de Llers. El foc va arrasar-ho tot: l'habitatge del masover, la granja, 220 tones de gra, el menjar dels animals per a tot un any i la maquinària. L'únic que es va salvar és el bestiar i els papers de residència del Gheorghe i la Simona, que el masover va aconseguir agafar trencant el vidre de la que era casa seva.

"Estem sorpresos de la solidaritat de la gent", explica aquest ciutadà romanès que, tot i estar molt agraït, mira el futur amb incertesa. Les pèrdues ascendeixen a 700.000 euros i l'única manera perquè ell mantingui la feina és que la companyia d'assegurances cobreixi la despesa. "Si em quedo sense feina, marxaré al meu país", apunta. Allà la parella hi té un fill de deu anys que viu amb la seva àvia. També es troba amb la mateixa situació l'altre empleat de la granja, Braulio Ayalos. Aquests dies el matrimoni romanès dorm i menja a casa del seu cap. "La nostra intenció és buscar un altre allotjament perquè no volem molestar", explica la Simona. "No li desitjo a ningú la situació que estem vivint. Vam venir aquí a buscar una vida millor i ara ens passa això", afegeix.

Pendents de l'asseguradora

El Jaume ja s'ha posat en contacte amb l'asseguradora, que en principi s'hauria de fer càrrec de totes les despeses: 480.000 euros de la granja més els 180.000 euros que costa el material que hi havia a dins. "A veure si amb això puc tornar a construir, que és el que m'agradaria", explica. "En cinc minuts vaig perdre el que he fet amb l'esforç de tota una vida", afegeix. El pagès denuncia que en el moment de l'incendi no es va presentar cap bomber fins que ell els va anar a buscar posant en perill la seva vida. "Vaig haver de fer els dos quilòmetres que hi ha fins al nucli urbà i, com aquell qui diu, estirar-los de l'orella. Em sentia realment impotent", diu. El mateix conseller d'Interior va visitar dimarts la granja i es va comprometre a fer que el govern català l'ajudi en el que pugui perquè remunti el negoci. "Espero que tot plegat no es quedi amb paraules", explica el Jaume.

Ahir a la granja costava respirar-hi, encara hi havia punts en què sortia fum. Just al costat, una de les caravanes -de poc més de dos metres-, que s'ha convertit en la nova casa del Gheorghe i la Simona.

stats