Dossier 18/11/2012

El fals tòpic dels industrials en contra del sobiranisme

Els autors del blog 'El pati descobert' analitzen avui la tendència de vot dels empresaris. És la radiografia electoral del dia

Marc Guinjoan, Toni Rodon I Marc Sanjaume
2 min
Gràfic sobre el vot dels empresaris en relació al sobiranisme

Fa dies que els empresaris estan en boca de tothom, sigui per lloar la seva capacitat productiva o per utilitzar-los d'arma electoral contra rivals o conceptes. Ara bé, lluny de la xerrameca política diària, què en sabem del vot dels empresaris? Quina posició tenen respecte a la independència? És cert que temen la secessió, anticipant un possible boicot comercial espanyol o altres danys col·laterals?

L'empresariat sempre ha estat un col·lectiu amb tendència a situar-se a la dreta de l'espectre ideològic, fet que penalitza partits d'esquerres. Així ho il·lustren les dades dels últims baròmetres del CEO: el suport que recullen PSC, ERC i ICV entre aquest col·lectiu és significativament més baix. En bona lògica aquest fet hauria d'afavorir CiU i PP. El comportament polític de les persones, però, no és una equació matemàtica. Les dades mostren que mentre el suport electoral dels empresaris a CiU està fins a 20 punts percentuals per sobre del conjunt de l'electorat català, en el cas del PP la intenció de vot queda per sota de la mitjana dels catalans. Com expliquem aquesta diferència?

El pacte fiscal unia molt

De les diverses respostes, n'hi ha una d'irrefutable: si ens fixem en les dades sobre el suport al fet que les administracions catalanes puguin recaptar i decidir la distribució dels impostos pagats pels catalans, l'empresariat català té pocs dubtes. El 67% d'aquest col·lectiu està totalment a favor de la sobirania fiscal, 16 punts percentuals per sobre del valor observat en el conjunt de Catalunya. Si aquí també s'hi inclouen aquells que hi estan "més aviat a favor", el percentatge puja fins al 84%. Així doncs, entre CiU i el PP l'empresariat es decanta clarament per la federació nacionalista, que, entenen, defensarà millor els interessos econòmics de Catalunya.

Però es tracta només d'un suport per raons econòmiques? ¿Abandonarien CiU si es mostrés decididament a favor de la independència? Les dades mostren que molt probablement no. Tal com estudis de la Pimec i de la Cambra de Comerç de Barcelona han mostrat, els empresaris no tan sols no temen la independència sinó que hi estan majoritàriament a favor. Les enquestes dels dos últims anys ens assenyalen com el vot a favor en un referèndum entre els empresaris se situaria en el 52%, més de sis punts percentuals per sobre del conjunt dels catalans. Desmuntar tòpics és, sovint, només qüestió de xifres. O, més fàcil, de preguntar als empresaris què en pensen.

stats