Dossier 27/04/2012

Les víctimes consideren el pla una "traïció"

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, es va mostrar "segur" que les víctimes entendrien el pla de reinserció. La realitat, però, va ser diferent: totes les associacions el van criticar durament.

Joan Faus
2 min
Les víctimes consideren el pla una "traïció"

MADRID.La paraula traïció s'ha girat en contra del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Fa set anys, com a cap de l'oposició va acusar l'aleshores president José Luis Rodríguez Zapatero de "trair els morts" amb la seva política antiterrorista. Ahir, però, va ser Rajoy qui va ser objecte de crítiques similars: és "una traïció" a les víctimes i serà "el colador perfecte perquè els etarres gaudeixin d'impunitat". Aquesta va ser la valoració que va fer l'associació Voces contra el Terrorismo (VCT) del pla de reinserció i acostament de presos terroristes que l'executiu va anunciar ahir.

Les associacions de víctimes i la dreta mediàtica espanyola feia setmanes que criticaven una possible flexibilització de les condicions penitenciàries dels etarres i el nou pla sembla haver estat la gota que ha fet vessar el got. El diagnòstic va ser pràcticament el mateix: suposa una victòria d'ETA i una derrota de les víctimes. Des de l'àmbit mediàtic, l'aspecte que es va ressaltar més va ser que per participar en el pla d'Interior no caldrà demanar perdó a les víctimes. La clemència ha estat una de les principals reclamacions que han fet des de l'anunci de la fi de la violència d'ETA les associacions i el sector més conservador del PP. De fet, l'exministre del PP Jaime Mayor Oreja va dir que el "desenfocament més gran és traslladar la impressió" que s'administra el "final" d'ETA.

En un article al portal Libertad Digital el president de VCT, Francisco José Alcaraz, va arribar a comparar "l'estratègia de Rajoy" amb "l'actitud de Ponç Pilat". Alcaraz assegura que Rajoy permetrà que el govern basc gestioni les presons, on s'aplicaran "mesures de gràcia als etarres", que "quedarien en llibertat amb les excuses de suposades depressions o penediments". A la web d' ABC el director adjunt, Ramón Pérez-Maura, va criticar que els presos tinguin un pla "especial".

"Una cessió als interessos d'ETA"

L'Associació de Víctimes del Terrorisme va considerar que el programa és "prematur" perquè ETA no ha deixat d'existir i suposa "una cessió als interessos" dels terroristes i un "cop per a les víctimes". Per la seva banda, la Fundació Miguel Ángel Blanco va subratllar que tota "mesura d'indulgència" és una "fortalesa per a ETA"; mentre que Dignitat i Justícia el va titllar d'"indignant".

Les crítiques també van arribar dels cossos policials. La Confederació Espanyola de Policia creu que està fet "a mida" d'ETA, i l'Associació Unificada de Guàrdies Civils hi està "radicalment en contra".

stats