INFRAESTRUCTURES
Economia 07/08/2012

Abertis, líder mundial en autopistes

La integració de 3.226 quilòmetres de nou concessions de la constructora OHL al Brasil transforma Abertis en el líder mundial del sector. El negoci espanyol només suposarà un 27% dels ingressos.

Toni Garganté
2 min
El president d'Abertis, Salvador Alemany, ha aconseguit finalment arribar al primer lloc del sector d'autopistes mundial.

BARCELONAEl grup d'infraestructures ja va acaronar el primer lloc mundial el 2006, quan va presentar l'oferta de compra a Autostrade (ara Atlantia), la societat que gestiona les autopistes italianes. Al final, el projecte no va quallar. Abertis ha hagut d'esperar sis anys per aconseguir el liderat del sector, després que hagi afegit 3.226 quilòmetres de les nou concessions de la constructora OHL al Brasil. L'empresa que presideix Salvador Alemany passarà a gestionar més 7.000 quilòmetres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La internacionalització del grup creixerà de manera exponencial per la incorporació de 800 milions de facturació i 500 milions de beneficis abans d'amortitzacions. Això significa que les autopistes del Brasil, França i Xile suposaran el 55% dels ingressos del grup, mentre que Espanya baixarà de l'actual 34% al 27%. Aquests percentatges arriben en un moment especialment sensible, perquè només les concessions de l'Amèrica Llatina van compensar part de la caiguda del trànsit de les autopistes espanyoles i les franceses, segons els resultats del primer semestre de l'any.

La compra dels actius d'OHL també tindrà un impacte en el capital del grup. La constructora de Juan Miguel Villar Mir augmentarà la participació que ara té a Abertis, del 5% fins el 15%, perquè part del pagament de les autopistes brasileres es fa en accions. Els acords inclouen un pacte pel qual els tres principals accionistes d'Abertis (La Caixa, CVC i OHL) es comprometen a mantenir estables les seves participacions.

El consell d'administració del grup va donar ahir llum verda a l'adquisició d'OHL Brasil, que també ha suposat l'entrada del fons d'inversió canadenc Brookfield al capital de la concessionària espanyola amb un 4,9% del capital. Abertis i Brookfield compraran el 60% d'OHL Brasil amb l'assumpció del deute de 504 milions, el pagament de 10,7 milions i l'augment explicat d'OHL en l'accionariat. D'altra banda, l'entrada al mercat brasiler diversifica la presència al continent americà, on ja està present als Estats Units, Mèxic, Jamaica, Colòmbia, Xile, Bolívia i l'Argentina.

stats