ESTRATÈGIA EMPRESARIAL
Economia 23/06/2012

Abertis obté en mig any 1.366 milions d'Eutelsat

El grup d'infraestructures avança en el seu pla de desinvertir a Eutelsat. Des del gener s'ha desprès d'un 23% de la gestora de satèl·lits. Ha ingressat 1.366 milions, que destinarà a inversions i a rebaixar deute.

Toni Garganté
3 min

BARCELONA.Abertis va camí d'obtenir beneficis rècord aquest any. El grup d'infraestructures va decidir a principis d'any desinvertir a Eutelsat, la gestora francesa de satèl·lits de la qual va comprar el 32% del capital el desembre del 2006 per 1.070 milions d'euros, a un preu de 15,5 euros per acció. El negoci ha estat ben rodó, perquè el 14 de gener passat va vendre la meitat de la seva participació a 27,8 euros per títol, gairebé el doble del que va pagar fa cinc anys. Va ingressar un total de 981 milions, amb unes plusvàlues de 396 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una operació similar es va produir ahir. Abertis va anunciar l'acord amb el fons China Investment Corporation (CIC), al qual ha venut un 7% d'Eutelsat per 385 milions. Les plusvàlues han arribat, en aquest cas, als 237 milions. Abertis ha tingut molta pressa per tancar aquesta venda, perquè les condicions "eren molt bones, i tal com està el mercat s'havia de tancar com més aviat millor", van explicar fonts del sector. Un bon exemple que mostra les ganes de vendre que tenia la companyia que presideix Salvador Alemany és que la primera venda del gener incloïa una clàusula per la qual Abertis es comprometia a mantenir la part que li quedava a Eutelsat durant sis mesos. Com que aquest període no s'ha acabat, Abertis ha traspassat a CIC el compromís, que s'acaba d'aquí només 15 dies. Així, Abertis també podrà incloure les plusvàlues de l'operació en els resultats del primer semestre que s'acaba la setmana que ve.

Operació exitosa

Això vol dir que en menys de sis mesos el grup que presideix Salvador Alemany ha rebut 1.366 milions, dels qual 633 són plusvàlues. És a dir, si Abertis aconsegueix vendre el 8,35% d'Eutelsat que li queda amb valoracions similars podrà tancar una de les seves operacions financeres més exitoses.

Però Abertis va optar per marxar d'Eutelsat precisament perquè no va poder gestionar l'empresa tot i ser-ne el principal accionista. Va topar amb l'estat francès, que també participa en el capital de l'operador de 29 satèl·lits, amb una quota del 13% a escala mundial. La fugida d'Eutelsat té a veure directament amb l'interès d'Abertis a augmentar la seva presència a Hispasat, el gestor espanyol en què la mateixa Eutelsat té un 27% del capital. L'estat espanyol controla prop del 26% de l'accionariat d'Hispasat a través de tres entitats públiques: la SEPI, l'INTA i el CDTI.

La presència del govern francès de manera indirecta en la societat de satèl·lits espanyola sembla que no acaba d'agradar al ministeri d'Indústria de José Manuel Soria, van explicar fonts del sector. Per això, l'estratègia d'Abertis passa per incrementar el seu pes a Hispasat i reduir-lo a Eutelsat. En principi sembla que la inversió en la primera es pot finançar amb la venda de la participació en la segona. De fet, el grup d'autopistes ja va comprar el 13,2% de Telefónica a Hispasat, per 124 milions. L'operadora va certificar així la seva sortida d'Hispasat, mentre que Abertis va incrementar la seva presència fins al 46,6% del capital.

Tot plegat, les negociacions d'Alemany amb el govern espanyol per augmentar encara més la seva presència a la societat de satèl·lits no s'han concretat, tenint en compte que qualsevol canvi accionarial a Hispasat necessita del permís explícit de la Moncloa.

Més diversificació

L'empresa d'infraestructures utilitzarà la caixa generada en la seva desinversió d'Eutelsat a finançar més inversions. En aquest sentit, ha potenciat la seva diversificació recentment amb la compra a la mateixa Telefónica de 500 torres de telecomunicacions per a mòbil per uns 45 milions. L'acord es podria ampliar en un altre paquet igual abans d'acabar l'any. Abertis entra en el segment de la telefonia mòbil. Les torres es concentren principalment en zones rurals i el principal client serà Telefónica.

Però no sols això. El grup també pot utilitzar part dels ingressos aconseguits amb Eutelsat per finançar els 200 milions que ha de pagar en efectiu en la macrooperació de la compra de les autopistes d'OHL al Brasil. Finalment, Abertis també podrà reduir el seu nivell d'endeutament amb els ingressos aconseguits amb Eutelsat. D'aquesta manera es poden mantenir les qualificacions que verifiquen les empreses de ràting.

stats