INFRAESTRUCTURES
Economia 20/10/2017

Abertis veu viable la fusió amb Atlantia però vol més diners

La italiana obre la porta a apujar l’oferta després que Florentino hagi millorat el preu

Xavier Grau
3 min
Francisco Reynés, vicepresident i conseller delegat d’Abertis, i Salvador Alemany, president.

BarcelonaAhir el consell d’administració d’Abertis va emetre el preceptiu informe sobre l’oferta pública d’adquisició (opa) que ha fet la italiana Atlantia. Un informe del qual es poden extreure dues conclusions: l’operació té sentit industrial, però el preu que ofereix Atlantia es podria millorar. Un informe del consell d’Abertis que es va publicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) només un dia després que la constructora que presideix Florentino Pérez, ACS, presentés una oferta per Abertis a través de la seva filial alemanya Hochtief, que millora en uns 2.300 milions d’euros l’oferta dels italians.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consell d’Abertis, en el seu informe, assegura que l’opa d’Atlantia té “marge de millora”, en referència al preu, ja que explica que és per la “tensió competitiva”, és a dir, perquè Hochtief ha presentat una contraoferta. El màxim òrgan d’Abertis es basa en la pròpia cotització d’Abertis. L’oferta d’Atlantia és de 16,5 euros per acció, mentre que ahir Abertis va tancar a la borsa espanyola en 18,78 euros, una quantitat fins i tot superior a l’oferta de Hochtief, que és de 18,76 euros.

Però, a part del preu, Abertis considera “atractiva” i “positiva” la proposta industrial que planteja Atlantia. El consell d’Abertis, que presideix Salvador Alemany, veu que amb Atlantia es crearia un líder mundial de la gestió d’infraestructures, ja que s’augmentaria la grandària de la companyia i hi ha força “complementarietat geogràfica”, cosa que faria el nou grup més competitiu. Atlantia gestiona infraestructures -bàsicament autopistes, encara que també té aeroports-, a l’igual que Abertis, mentre que l’altre pretendent, Hochtief, és una constructora que no té com a negoci la gestió d’infraestructures, sinó la seva construcció.

A més, els accionistes d’Abertis representats al consell -Criteria Caixa és el més gram, amb un 22,25%- estan disposats a acceptar el bescanvi d’accions, una de les modalitats de pagament que proposa la italiana. Això convertiria el hòlding de La Caixa en un accionista de referència de la companyia resultant. El consell de Criteria Caixa estudiarà “amb deteniment” la contraoferta que ha fet ACS, segons Efe.

Atlantia vol temps

L’opa d’Atlantia finalitzava el termini d’acceptació el dimarts de la setmana que ve, però amb la contraopa de Hochtief el calendari s’ha suspès. Això dona marge a Atlantia per replantejar la seva oferta (i buscar el finançament necessari, si escau). Per això ahir la italiana no va tancar la porta a una millora del preu de la seva oferta.

El conseller delegat de la companyia controlada per la família Benetton, Giovanni Castelluci, en unes declaracions al diari Corriere della Sera, no descartava millorar el preu. “Continuem estant convençuts de la validesa econòmica i industrial de la nostra oferta per als accionistes d’Atlantia i d’Abertis, i ens reservem el dret d’avaluar, d’acord amb la llei, qualsevol modificació o decisió sobre la nostra oferta”, va dir Castellucci.

L’Estat pica l’ullet a ACS

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, vol tenir la clau de la venda d’Abertis i assegura que, si l’advocacia de l’Estat no diu el contrari, la venda de l’operador de satèl·lits Hispasat i de les autopistes espanyoles ha d’obtenir el vistiplau de l’executiu espanyol.

Ahir el ministre va fer unes declaracions en què remarcava que Hochtief, controlada per ACS, a l’anunci d’oferta deia que demanarà el permís del govern espanyol, a diferència del que va fer Atlantia, que considera que no li cal aquest permís i que en té prou amb l’autorització de l’opa per part de la CNMV. De la Serna va apuntar que el govern espanyol serà neutral, però va dir que és “raonable” que Hochtief digui que demanarà l’autorització de l’executiu.

stats