CICLE INTEGRAL DE L'AIGUA
Economia 07/05/2012

Agbar creixerà a l'Amèrica Llatina amb tecnologia

L'accés al finançament és dur fins i tot per a grups com Agbar. L'elevat cost de les privatitzacions planteja altres solucions. La filial Aqualogy liderarà el creixement internacional a través de la tecnologia.

T.g.
2 min
Ángel Simón, president d'Agbar, en l'última junta d'accionistes de l'any passat.

BARCELONA.La forta aposta per la internacionalització que Agbar va iniciar a principis dels anys 90 precisament a l'Argentina s'ha consolidat amb el pas dels anys a l'Amèrica Llatina i en altres zones. Però els signes dels temps canvien i ara el grup que presideix Ángel Simón ha optat per mantenir els plans de creixement fora del mercat espanyol des d'un àmbit més tecnològic, amb més valor afegit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el grup participat per la francesa Suez i La Caixa centrarà bona part de l'estratègia de creixement en Aqualogy, la marca del grup de solucions integrades i tecnologies de l'aigua, en comptes d'intentar guanyar concursos de concessió del cicle de l'aigua, com fins ara. En aquest sentit, Aqualogy ja ha aconseguit el seu primer contracte al Brasil, un país amb importants desafiaments en gestió d'aigua i sanejament. L'empresa subministrarà, instal·larà i operarà un sistema de gestió de fangs de depuradora a la ciutat de Limeira, a l'estat de Sao Paulo.

La solució, que engloba una comunitat de 280.000 habitants, es basarà en l'assecatge tèrmic de baixa temperatura, una de les tecnologies de l'empresa que ja s'ha provat amb èxit en nombroses instal·lacions, com la depuradora de Dublín (Irlanda), la d'Alacant, que disposa d'una integració en una fàbrica de ciment (fa servir els fangs generats com a combustible) i la de Barcelona, una de les més grans del món en la seva categoria. Al Brasil, Agbar s'ha marcat l'objectiu de ser-hi present mitjançant Aqualogy i amb una estreta col·laboració amb les empreses locals, com Foz do Brasil, principal operador privat d'aigua del país i que gestiona el cicle integral d'aigua de ciutats com Limeira.

El pla nacional de sanejament del Brasil preveu inversions en el sector de 170.000 milions d'euros fins al 2030 i el seu mercat, altament competitiu i exigent amb les empreses estrangeres, demana solucions avançades en camps com la gestió de fangs, el control de pèrdues i serveis professionals especialitzats.

Els Estats Units com a objectiu

"En aquests moments, l'accés al finançament en el mercat de capitals és molt complicat, i les empreses que en un determinat moment ens van interessar, com eren les brasileres, ara no sortiran al mercat. No sortiran perquè una empresa com la de Sao Paulo, per exemple, subministra uns 25 milions d'habitants, i el cost que pot tenir comprar-la, encara que sigui el 49%, és pràcticament segur que ningú no està disposat assumir-lo". Així de contundent es mostra el president d'Agbar, Ángel Simón, en una recent entrevista en una publicació interna.

El màxim responsable de la companyia de serveis afegeix que "només tenim una alternativa per mantenir els resultats: créixer a l'exterior i especialment als Estats Units, on esperem facturar en breu uns 500 milions amb solucions i tecnologies a través d'Aqualogy". Aquests sistemes avançats ja s'estan testant al Brasil, al Perú i a Espanya, però serà als Estats Units on es provaran les novetats per comprovar de quina manera respon el mercat. Agbar destina el 20% dels ingressos a innovació. La facturació del 2010 va arribar als 1.956 milions.

stats