Economia 29/06/2017

Aigües de Barcelona demana retallar la retribució a ATLL

Demana a l'Ajuntament i l'AMB bonificar les taxes lligades al rebut de l'aigua als clients vulnerables

Agències
2 min
Municipalització de l’aigua: un procés a l’alça

BarcelonaEl conseller delegat d'Aigües de Barcelona, Albert Martínez Lacambra, ha explicat avui que aquesta societat va guanyar l'any passat 27 milions, un 5% menys, i ha demanat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) una retallada la retribució financera a Aigües Ter-Llobregat (ATLL), la companyia gestionada per un consorci que lidera Acciona que serveix l'aigua a les companyies de distribució i als municipis.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes abans de la junta general d'accionistes d'aquesta societat mixta, Martínez Lacambra ha assegurat que la facturació va passar dels 389 milions del 2015 als 384 milions del 2016, fet que suposa un 1,28% menys.

En aquesta línia, el directiu ha justificat aquest descens i també el dels guanys per la retallada de la tarifa en un 2,39%, "gràcies a la reducció de la retribució financera, que està en un 2,94%". En aquest sentit, Martínez Lacambra, que també és director general d'Agbar, ha assegurat: "Ja que tots fem un esforç a reduir la retribució financera, espero que l'AMB insti ATLL a reduir la seva retribució financera, que actualment se situa entorn del 20%".

Tota l’aigua pendent del Suprem"De fet, en les factures d'ATLL, el 40% són costos financers", ha denunciat Martínez Lacambra, que ha especificat que el 90% del benefici d'Aigües de Barcelona, és a dir 24,9 milions, es destinarà al pagament del dividend.

Aigües de Barcelona és la societat mixta que gestiona el subministrament de l'aigua a les llars de 23 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, entre ells la pròpia capital, i està participada en un 70% per Agbar, en un 15% per la pròpia AMB i en el 15% restant per Criteria, el hòlding de participades de La Caixa.

Martínez Lacambra també ha precisat que la societat destinarà a inversions aquest any uns 38 milions, la majoria a la xarxa, un import idèntic al d'anys anteriors, ha comentat.

D'altra banda, després de la Junta, el vicepresident de medi ambient de l'AMB i regidor d'aigua i energia de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, que és també conseller d'aquesta societat en representació de l'AMB, ha explicat que ha votat en contra dels comptes del 2016 i també de la proposta de repartiment del benefici. Segons el parer de Badia, el 90% del benefici que es destina a dividends és el percentatge màxim permès, i ell defensa reduir-lo.

Bonificar taxes

D'altra banda, Albert Martínez Lacambra, ha demanat "corresponsabilitat a totes les administracions en la lluita contra la pobresa" i que bonifiquin la part del rebut de l'aigua corresponent a l'impost de clavegueram -recaptat pel consistori- i la taxa metropolitana de tractament de residus -recaptat per l'AMB-.

El directiu ha concretat que l'any passat el 86% dels usuaris que tenen l'aigua subvencionada van pagar les taxes incloses en el rebut, la qual cosa equival als 600.578 euros -58.926 de clavegueram i 541.652 de gestió de residus- dels 711.900 facturats, i fins al 31 de maig d'aquest any ho ha fet un 71%, equivalent als 263.860 euros -28.026 de clavegueram i 235.834 de residus- de 386.532 facturats.

"La pobresa no és selectiva, qui no pot pagar l'aigua, no pot pagar el clavegueram i no pot pagar la taxa de residus, per tant, hem de demanar a l'Ajuntament i a l'AMB que bonifiquin íntegrament aquests dos conceptes", ha argumentat.

stats