SECTOR FARMACÈUTIC
Economia 05/05/2012

Almirall reduirà les vendes a Espanya al 20% per les retalldes

El president d'Almirall, Jorge Gallardo, preveu que el pes espanyol en les vendes del grup baixarà de l'actual 50% al 20% en només quatre anys. Les retallades en sanitat i el pla internacional en són les raons.

Toni Garganté
2 min
Imatge de la benvinguda que la Borsa de Barcelona va brindar als laboratoris Almirall ara fa una dècada.

BARCELONA.La primera farmacèutica de l'Estat manté la seva velocitat de creuer fora del mercat espanyol. Espera que aquest any les agències nord-americana (FDA) i europea (Emea) aprovin els seus dos fàrmacs estrella: l'aclidini, un principi actiu contra la malaltia pulmonar obstructiva crònica, i la linaclotida, un medicament innovador contra la síndrome de l'intestí irritable amb restrenyiment.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El programa estratègic internacional ha representat que les exportacions, que fa només cinc anys suposaven el 30% del total, arribessin el 2011 al 50% de les vendes de 768,4 milions d'euros. Aquesta evolució no acaba aquí perquè el president del grup, Jorge Gallardo, va explicar ahir, un cop acabada la junta d'accionistes per aprovar els resultats de l'any passat, que "en tres o quatre exercicis el mercat espanyol suposarà només el 20%" de la facturació. "A Espanya tindrem una filial més", va sentenciar.

A més de la internacionalització, les retallades en sanitat, l'exclusió de fàrmacs del pagament de la Seguretat Social i les baixades de preus han tingut també bona part de culpa. De fet, Gallardo va dedicar gran part dels seus parlaments a la junta a justificar els intents que ha fet l'empresa i la patronal Farmaindustria a convèncer els diferents ministres de la necessitat de mantenir el vigor del sector. "Des del 1997 hi ha hagut fins a 16 mesures restrictives", va destacar Gallardo, que també va parlar de l'efecte destructor que tenen les retallades en la investigació. "Les empreses internacionals només investiguen en les parts finals del medicament a Espanya, només en les fases III i IV, mentre que la indústria autòctona ho fem des de l'inici de la molècula. Jo m'he cansat de repetir això a tots els ministres. Però tots pensen només en el curt termini".

Tancament d'empreses

Només l'any passat, el mercat farmacèutic ha patit una davallada del 10%, fet que ha posat en perill 5.000 llocs de treball. Aquesta situació es va reflectir en el comptes d'Almirall, que va reduir les vendes un 12,9%. Els beneficis del 2011, que ahir va aprovar la junta amb un dividend de 0,18 euros per acció, van arribar als 84,16 milions, amb una caiguda del 29%. En tot cas, Gallardo va descartar entrar en el segment de genèrics (medicaments amb recepta fora de patent) "perquè deixen poc marge".

En el marcdel seu pla de reordenació de les fàbriques, Almirall va tancar l'any passat la de Sant Just Desvern, amb el trasllat de 100 treballadors als altres centres de Sant Andreu de la Barca i Reinbek (Alemanya). Gallardo va assegurar que les plantes ja estan preparades per assumir la producció de l'aclidini i la linaclotida.

stats