ENERGIA
Economia 27/02/2013

Alstom retalla 373 llocs de treball a Espanya pel nou marc regulador

El centre de R+D i les oficines de Barcelona perdran 90 treballadors

Elena Freixa
2 min
La moratòria en les primes a les renovables ha indignat el sector,  que va avisar del risc de desinversions a tot l'Estat.

Barcelona.Els canvis legislatius introduïts pel govern espanyol a les energies renovables -com la supressió de les primes i les retribucions-, que han enfonsat la demanda, van dur ahir Alstom a anunciar una retallada del seu negoci eòlic. La mesura comportarà suprimir 373 llocs de treball, 90 dels quals a Catalunya. La multinacional, que té a Barcelona el cervell i la seu mundial d'aquesta àrea del negoci, va justificar la reestructuració per adaptar-se "a una nova realitat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els plans passen per un ajust transversal que afectarà des de l'àmbit productiu fins a la recerca i la innovació. Fruit de la baixada de feina, Alstom tancarà dues plantes de producció, una a As Somozas, a la Corunya, dedicada als equipaments elèctrics, i l'altra a Altamira, a Zamora, on es fabriquen les torres dels molins eòlics. Les àrees de manteniment, comercial i oficines centrals de Barcelona també patiran la retallada, així com el centre de R+D, que des de la capital catalana dissenya i desenvolupa tots els projectes en què la multinacional treballa al món.

L'empresa no es planteja, de moment, presentar cap expedient de regulació d'ocupació per fer els acomiadaments, i s'avé a un període de negociació que pot durar un parell de mesos. L'afectació concreta per departaments es decidirà en aquest període de diàleg amb el comitè. Un portaveu d'Alstom no va descartar ahir que es puguin adoptar mesures com ara recol·locar una part dels afectats.

L'amenaça es compleix

L'esborrany de la reestructuració que ahir Alstom va traslladar als treballadors s'emmarca en la "profunda crisi" del sector eòlic a Espanya i apunta directament a les últimes reformes del govern del PP. La moratòria en les primes a les renovables, de l'any passat, i el fet que l'actualització de les tarifes actuals ja no estigui lligada a l'IPC real, sinó al subjacent -que exclou alimentació i energia i és més baix-, atempta contra la rendibilitat de les empreses.

De fet, el sector ja ha amenaçat amb una batalla legal a tots els nivells contra aquestes reformes, i va avisar dels seus efectes contraproduents en forma de desinversions industrials i ajustos en l'activitat, com el que ahir va fer públic Alstom.

La companyia francesa va insistir que, malgrat tot, continua apostant pel sector elèctric. "Espanya continuarà sent la base del coneixement i el desenvolupament tecnològic d'Alstom Wind", va defensar el grup en un comunicat.

Així, va subratllar que la capitalitat de Barcelona en aquest negoci no està en qüestió. De fet, la multinacional va establir la seu central d'Alstom Wind a Catalunya després d'irrompre en el sector el 2007, quan va comprar el fabricant d'aerogeneradors català Ecotècnia.

stats