Economia 20/09/2011

Andorra vol donar un tomb a l'economia del país

Per aconseguir-ho, aplicarà un fort canvi en la seva política de recaptació a través d'impostos i aplicarà retallades als sous dels seus funcionaris

Efe
1 min

Andorra La VellaHo va anunciar dilluns a la nit el cap del Govern andorrà, Toni Martí, que vol afrontar la crisi amb un ampli paquet de mesures que "ha de rellançar l'economia del país". Va comunicar-ho als ciutadans andorrans a través d'un discurs de mitja hora a través d'AndorraTv en què va explicar què es faria de nou i que es deixaria de fer.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre les noves propostes, es doblar la partida pressupostària destinada a Turisme així com construir un heliport que connecti amb els aeroports de Barcelona i Tolosa. A més, també implantarà impostos que fins ara no existien o que implicaven una recaptació molt baixa.

Entre els més destacats, trobem l'IRPF per a les rendes més altes, la introducció de l'IVA, l'impost de societats i activitats econòmiques i la revisió del règim de residències passives per atreure al país persones amb rendes molt altes, que "aportarien molt valor afegit".

Amb aquestes decisions de tipus fiscal i amb les citades inversions, Martí es veu en cor d'aturar el dèficit que arrossega el país: 825 milions d'euros, el triple dels ingressos que té.

Malgrat que inclourà retallades en els sous públics, els sous de funcionaris més baixos tindran una petita pujada mentre que els més elevats tindran una baixada d'entre el 5 i el 10%. No obstant, el cap de l'executiu andorrà ja s'ha compromès a no tocar ni la sanitat ni l'educació i que "sempre estaran al costat de les persones que passen per dificultats". Creu que encara estan a temps de "reconduir la situació" i que poden posar les bases per rellançar l'economia del país.

stats