TRANSPARÈNCIA
Economia 10/02/2011

Andorra deixa de ser un paradís fiscal per a Espanya

Avui ha entrat en vigor l'acord d'intercanvi d'informació amb el Principat

Redacció / Agències
2 min

Andorra la VellaLes autoritats espanyoles han deixat de considerar Andorra com a paradís fiscal després que avui hagi entrat en vigor l'acord d'intercanvi d'informació fiscal entre Espanya i el Principat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El tractat entre els dos països, signat el 14 de gener del 2010 entre la vicepresidenta econòmica del govern, Elena Salgado, i el cap de Govern d'Andorra, Jaume Bartomeu, permetrà obtenir informació dels comptes bancaris quan hi hagi una investigació judicial fiscal oberta.

Aquesta situació suposa un canvi significatiu, ja que fins ara es podia sol·licitar aquest tipus informació, però només en els casos d'investigacions penals i no en els fiscals.

A partir d'ara, l'Agència Tributària espanyola podrà sol·licitar a les autoritats del Principat l'accés a les dades comptables i bancàries i identificar els beneficiaris de qualsevol mena de transacció que involucri contribuents espanyols. En qualsevol cas, les autoritats espanyoles només podran sol·licitar informació d'aquelles persones de qui es tinguin indicis que ha comès algun delicte. Les dades s'hauran de demanar de manera individualitzada i, per tant, no hi haurà grans transferències d'informació. En resum, la transparència no serà completa, però sí que hi haurà un gran avenç.

L'entrada en vigor, no obstant això, es fa efectiva sense que encara s'hagi tancat el reglament que acompanya l'acord. Al reglament s'haurà d'especificar la manera de procedir en aquest tipus de casos.

El portaveu de l'executiu andorrà, Bruno Bartolomé, ha declarat que deixar de ser considerats paradís fiscal té "una gran simbologia" i que "entenem que és un pas molt important, el resultat d'un gran treball en matèria de transparència fiscal i financera". El govern andorrà considera que el conveni "aportarà molts beneficis a la projecció internacional d'Andorra, així com a la competitivitat i l'obertura de l'economia andorrana".

D'altra banda, l'executiu liderat per Jaume Bartumeu ha aprovat la constitució d'una comissió encarregada de posar en marxa una Agència Tributària Andorrana Fiscal i de Fronteres. S'espera que aquest organisme pugui estar en funcionament a principi d'abril.

stats