15/06/2016

Angoixa als mercats pel ‘Brexit’

4 min
Una dona fa campanya per evitar el 'Brexit' a Londres / REUTERS  Una dona fa campanya per evitar el 'brexit' a Londres.

Barcelona“Ningú compra deute amb aquest tipus d’interès perquè el trobi atractiu”. Amb aquesta frase intentava explicar un fons d’inversió per què el deute d’Alemanya va viure ahir una nova fita, la de vendre deute a deu anys amb tipus negatius, és a dir, cobrant per endeutar-se en comptes de pagant. És el primer cop que passa en tota la història d’Alemanya, un dels països considerats més segurs i, per tant, un valor refugi en moments de dubtes. ¿I quins són els dubtes que assoten els mercats? Ja fa temps que hi ha inquietud pel feble creixement mundial, i això explica que l’Íbex-35 porti un semestre per oblidar, però hi ha un factor que està trastocant els mercats aquests dies: la possibilitat que el Brexit, sigui real.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una aroma d’hecatombe va recórrer ahir els mercats després que es publiqués la cinquena enquesta consecutiva en 24 hores amb el mateix resultat: ara mateix al Regne Unit hi hauria una victòria dels partidaris d’abandonar la UE.

Com a conseqüència, totes les borses europees van patir una nova jornada de caigudes, i els interessos del deute dels països considerats més segurs van seguir caient. Amb la fita d’ahir, ja són tres els països que cobren per col·locar deute a deu anys: a més d’Alemanya hi ha també el Japó i Suïssa. Fins i tot Espanya cobra per endeutar-se, tot i que en el seu cas a un venciment menys ambiciós, de 12 mesos.

Els tipus més baixos dels últims... 5.000 anys!

“La paraula és incertesa : ningú sap quin serà el resultat ni tampoc què significarà”, explicava ahir al Financial Times Charlie Diebel, d’Aviva Investors. “Hi ha molta por als mercats ara mateix”, confirmava Hilary Wakefield, de la gestora de fons londinenca EFG, a Bloomberg.

D’altres eren més optimistes. William Hobbs, cap d’estratègia inversora al banc britànic Barclays, considerava que la reacció dels mercats està sent exagerada. “La capacitat de resposta d’Europa [en cas que hi hagi Brexit ] està infravalorada”, va assegurar aquest expert, donant a entendre que una victòria dels euroescèptics suposaria l’inici d’una ofensiva de les autoritats del Vell Continent per contrarestar-ne els possibles efectes negatius. “Europa sembla més ben equipada que abans per poder lluitar contra un risc com aquest”, considera Hobbs.

Un dels riscos que avaluen els experts és que el Brexit compliqui el comerç entre el Regne Unit i la resta d’Europa (la Gran Bretanya exporta a Irlanda, per exemple, més béns i serveis dels que ven a la Xina, l’Índia i el Brasil conjuntament). Aquest cap de setmana, el ministre de Finances alemany, el dur Wolfgang Schäuble, advertia el Regne Unit que si l’opció de marxar de la UE guanya el referèndum els britànics no podran gaudir d’accés al mercat comú, seguint el model de Noruega o Suïssa. Fa un parell de mesos, Schäuble ja va alertar de les “dures negociacions” que haurà d’afrontar el Regne Unit si finalment hi ha Brexit.

El catedràtic català de Harvard Pol Antràs, que és expert en comerç internacional, alertava recentment en una conferència al Cercle d’Economia que “a curt termini el Brexit tindria un efecte immediat bastant important, fins i tot si es quedessin al mercat comú”.

El perill d’una bombolla

Tot i el Brexit, el fet que els tipus del deute de diversos països estiguin tan baixos sembla indicar cada cop amb més claredat l’existència d’una bombolla. Espanya, per exemple, pagava ahir un interès de l’1,54% pel seu deute a deu anys, mentre que els EUA pagaven un 1,59%.

Això no va impedir que ahir el ministre d’Economia, Luis de Guindos, tragués pit d’haver aconseguit revertir la situació. “El 2012 Espanya era el primer risc sobre l’economia mundial”, va rememorar. “Ens demanaven un preu molt alt per finançar-nos i avui dia ens paguen per deixar-nos diners. S’han fet bé moltes coses”, va afirmar durant unes jornades econòmiques a Santander, tal com informa Albert Vidal.

Ningú sap quines conseqüències tindrà aquesta bombolla ni què passarà si algun dia esclata. En tot cas, avui la Reserva Federal dels EUA decidirà si apuja els tipus d’interès, cosa que tensionaria encara més uns mercats que s’han acostumat a viure del dòping dels bancs centrals durant quasi una dècada.

LES CLAUS

1. Com està afectant la borsa espanyola el possible ‘Brexit’? La borsa espanyola ha viscut una primera meitat d’any lamentable, molt abans que el Brexit fos una preocupació real per als inversors. El rebrot dels nervis d’aquests últims dies no ha ajudat a remuntar la situació. Ahir l’Íbex-35 va caure un 2,1%, en la seva cinquena sessió a la baixa. En aquestes cinc sessions ha perdut prop d’un 9%. Ahir es va situar al nivell més baix des del febrer passat, tot just per sobre dels 8.100 punts.

2. Les caigudes a Espanya estan provocades pels dubtes del Regne Unit? La coincidència entre els analistes és que hi ha molts nervis i que això explica les sotragades dels mercats mundials però, si s’analitza la borsa espanyola, ahir les grans caigudes les van viure empreses molt menyspreades pels inversors durant tot l’any. El Popular, sense cap vincle amb el Regne Unit, va caure un 6,2% només ahir.

3. Com afectarà el ‘Brexit’ als mercats mundials? Ara mateix és una pregunta sense resposta. Els inversors reconeixen que la incertesa és el que regna actualment, bàsicament perquè ningú sap com evolucionaran les coses davant d’una eventual sortida del Regne Unit. Alguns prefereixen posar-se la bena abans de la ferida, mentre que d’altres creuen que Europa podrà aguantar la sacsejada, si és que n’hi ha.

stats