Economia 15/07/2012

Antoni Castells alerta que no es poden fer retallades sense polítiques d'estímul i creixement

L'exconseller d'Economia apunta que "no es pot reduir el dèficit sense créixer"

Acn
2 min
L'exconseller d'Economia, Antoni Castells / ACN

BarcelonaEl paquet de mesures d'ajust del president del govern espanyol en resposta al dictat europeu són mesures ''imprescindibles'' segons ha dit l'exconseller Antoni Castells, en una entrevista, explicant que "la nostra economia per una banda ha de recuperar competitivitat i per l'altra ha de corregir els desequilibris enormes d'endeutament i dèficit exterior que arrossega".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Castells ha dit que "en els anys del 'boom' es va perdre ni més ni menys que un 40% de competitivitat en relació amb Alemanya i un 25% en relació amb la zona euro. Això s'ha de recuperar, de fet ja s'està fent des de 2009, i no es pot fer com en crisis anteriors per la via de la devaluació, perquè compartim una moneda única". Tot i això ha deixat molt clar que aquest ajustament "ha d'anar acompanyat amb mesures d'estímul al creixement i això és el que es fa falta del pla Rajoy". Castells ''tem'' que reduir 65.000 milions, el 6,5% del PIB, en dos anys sigui una tasca que no es pugui complir sense complementar l'ajust amb polítiques d'estímul i creixement. ''No es pot reduir el dèficit sense créixer''.

Potenciar les exportacions

Castells és pessimista amb el marge d'Espanya per impulsar polítiques expansives i diu que això s'hauria de fer a nivell europeu. A Espanya, assegura, el sector públic es contraurà així com el consum privat i la inversió per tant, diu, "queden les exportacions, que són l'únic motor de creixement potencial de l'economia durant els propers anys". Però aleshores, destaca l'exconseller "cal actuar en una doble direcció. Per una banda, pel costat de l'oferta. El govern espanyol hauria de fer d'aquesta qüestió gairebé una prioritat d'estat i adoptar les mesures necessàries per ajudar el nostre teixit empresarial exportador. Però no exportarem si ningú no ens compra, i no hem d'oblidar que el primer mercat de les nostres exportacions és la zona euro. De manera, que si Europa no creix, nosaltres no exportarem prou. I això no depèn de nosaltres, sinó de què la UE modifiqui les seves prioritats i estableixi un nou equilibri entre austeritat i creixement".

Castells també creu que l'any de més que ha donat la UE per complir amb els objectius és escàs i caldria disposar de més temps. L'exconseller no es vol sotmetre a preguntes relacionades amb l'actualitat política de partits i menys sobre el PSC i els seus debats interns. Castells, que ja en la seva etapa de conseller fugia de la dinàmica diària de declaracions i contradeclaracions, ara, des de la societat civil, ''l'horroritza'' observar que en aquests moments d'una crisi sense precedents, els polítics s'enfrontin entre ells per motius banals. ''No penso contribuir'' a alimentar aquest clima polític, afirma.

En una entrevista concedida a l'ACN l'exconseller fa un repàs a l'envergadura de la crisi econòmica que ja arrossega més de quatre anys i fixa la responsabilitat del carreró sense sortida de l'economia de la zona euro a les autoritats europees i especialment a Alemanya. ''Europa no ha estat a l'alçada'' de les circumstàncies i el govern alemany liderat per la cancellera Angela Merkel ''s'equivoca rotundament''.

stats