Economia 10/09/2016

Alguns països de la UE volen reclamar els impostos que Apple no els va pagar

El president de l'Eurogrup adverteix les multinacionals que han de pagar impostos de forma "justa"

Laia Forès
2 min
La Comissió Europea ha sancionat Apple amb més de 13.000 milions d'euros.

Brussel·lesEls diners que Apple haurà d'abonar pels impostos que durant anys no va pagar a Europa, més de 13.000 milions d'euros, aniran a parar a les mans d'Irlanda. És la ironia de la normativa comunitària: la companyia nord-americana haurà de saldar el deute europeu amb al govern irlandès, el mateix que va propiciar que Apple no pagués els seus impostos a altres estats membres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La resta de països europeus on Apple no va tributar, però, volen la seva part del pastís. Aquest dissabte han exigit a la Comissió Europea informació detallada per saber quants milions va deixar de pagar la companyia nord-americana al seu territori, el primer pas per poder-los reclamar.

"Volem veure quin impacte té i analitzar-lo. En un moment en què s'està fent un esforç important per reduir el dèficit, és fonamental que aquests ingressos no es perdin", ha dit el titular d'Economia espanyol en funcions, Luis de Guindos.

Tot i això, hi ha molta incertesa sobre la via jurídica que s'hauria de seguir per reclamar els diners. A més a més, Apple recorrerà la decisió a la justícia europea i es tardaran anys a saber la sentència. Tot plegat dificulta que els governs afectats puguin acabar obtenint els diners que Apple es va estalviar.

La Comissió Europea incentiva les reclamacions

Quan l'executiu comunitari va fer pública la decisió sobre Apple ja va animar els altres països a reclamar els diners que la companyia va evadir, però el càlcul no és fàcil i els estats necessiten dades que no tenen les seves agències tributàries. Brussel·les disposa d'una informació fiscal clau per al càlcul, però forma part de l'expedient confidencial d'Apple i només es farà pública si ho autoritzen Irlanda i la companyia.

Els ministres d'Economia de la Unió Europea, reunits aquest dissabte a Bratislava, han debatut els acords fiscals –coneguts en anglès com a 'tax rulings'– entre grans multinacionals i alguns governs europeus, com el d'Irlanda o el de Luxemburg. El cas Apple, a qui Brussel·les va castigar la setmana passada amb la sanció més elevada imposada mai per l'executiu comunitari, ha centrat gran part de la discussió.

Com s'ho feia Apple per tributar un 0,005%?

Advertència a les multinacionals

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha aprofitat el debat per enviar una advertència a les multinacionals que evadeixen impostos a Europa aprofitant-se de l'enginyeria fiscal: "El meu missatge per a aquestes empreses és que estan lluitant en la batalla equivocada. Heu de superar-ho, els temps estan canviant i heu de pagar els impostos de forma justa", ha dit.

stats