Economia 01/03/2016

Apple guanya un primer pols a l'FBI en un altre cas de protecció de dades a Nova York

Un magistrat de Brooklyn considera que les autoritats no podien forçar la companyia a cedir la informació del dispositiu d'un presumpte narcotraficant

Júlia Manresa
3 min
Tim Cook en un moment de la presentació / BECK DIEFENBACH / REUTERS

BarcelonaEl govern no pot forçar Apple a desencriptar les dades dels seus dispositius, com a mínim, segons l'última resolució del magistrat James Orenstein de Nova York. Un dia abans que el director de l'FBI, James Comey, i el vicepresident d'Apple, Bruce Sewell, declarin davant el Congrés dels Estats Units per la negativa de l'empresa tecnològica de cedir les dades d'un dels seus iPhones utilitzat per un dels autors del tiroteig de San Bernardino a les autoritats nord-americanes, un altre magistrat, en aquest cas de Brooklyn, ha decretat que les forces de seguretat no poden sol·licitar la informació d'un telèfon d'Apple que hauria utilitzat un presumpte narcotraficant, en un cas obert des de l'octubre passat

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest jutge de Nova York, James Orenstein, l'FBI no es pot acollir a l'anomenat All Writs Act per exigir a Apple l'accés a la informació del telèfon de Jung Feng, un presumpte traficant de drogues acusat l'any passat. Aquest estatut, creat l'any 1789, permet que les autoritats federals dels EUA emetin ordres judicials per forçar empreses i individus a col·laborar en una investigació judicial.

La guerra judicial entre Apple i l'FBI

En aquest cas, tal com detalla Business Insider, les autoritats policials van trobar un iPhone 5S durant l'escorcoll a la llar de Jung Feng, que durant la investigació va negar reiteradament recordar la contrasenya del telèfon. Per això, les autoritats van sol·licitar a Apple que desencriptés la informació del dispositiu. Aleshores, Apple va utilitzar el mateix argument que està aixecant polèmica amb el cas d'un dels autors del tiroteig de San Bernardino: cedir la informació a les autoritats atempta contra la seguretat i la privacitat de les dades dels seus usuaris.

Per al jutge Orenstein, "cap dels factors que les autoritats nord-americanes argumenten són suficients per justificar l'obligació d'Apple de cedir la informació per a la investigació en contra de la seva voluntat".

Un precedent favorable a Tim Cook

Aquest no és el mateix cas que el de San Bernardino, però la situació és similar i la resolució arriba just abans de la compareixença de les dues parts enfrontades al Congrés. De fet, un representant d'Apple citat per diversos mitjans dels EUA confessa que aquesta resolució "hauria de tenir un efecte persuasiu" a partir d'ara.

En el cas del tiroteig de San Bernardino, va ser un jutge qui va sol·licitar a Apple la informació del dispositiu, i Tim Cook, el conseller delegat de la companyia, va respondre en una altra carta oberta publicada de matinada que és "un pas sense precedents que amenaça la seguretat dels clients", i s'hi oposava argumentant que tindria "conseqüències més enllà d'aquest cas". Cook defensa la necessitat de l'encriptació de dades, recorda que ja ha ajudat l'FBI en el cas del tiroteig de Califòrnia i detalla l'amenaça per a la seguretat que suposa la petició judicial.

De fet, recentment Apple va anunciar que encara blindaria més la seguretat dels seus dispositus. El posicionament contundent de Tim Cook ha despertat polèmica entre altres empreses tecnològiques de Silicon Valley. Mentre empreses com Google i WhatsApp van manifestar públicament el seu suport al fabricant dels iPhones, el seu gran competidor, el fundador de Microsoft, Bill Gates, es va posar del costat de l'FBI.

stats