Economia 16/04/2012

L'Argentina expropia el 51% d'YPF de mans de Repsol

La presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, decreta la intervenció de l'empresa i hi posa al capdavant el ministre de Planificació

Vicenç Moliné
2 min

BarcelonaEl govern argentí ha anunciat que expropia el 51% d'YPF de mans de Repsol i decreta la seva intervenció, de manera que pren el control de la petroliera al mateix temps que ha declarat l'extracció i la producció petrolieres d'interès públic general i sota la direcció del govern. Per a aquest fi, la llei que la presidenta Cristina Fernández de Kirchner ha enviat al Congrés crea un Consell Nacional d'Hidrocarburs que reunirà representants del govern i de les províncies productores de petroli. El mateix decret que intervé l'empresa, hi situa el ministre de Planificació al capdavant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La llei té un capítol dedicat en exclusiva a l'expropiació d'YPF, de la qual el 51% de les accions són declarades "d'utilitat pública i subjectes a expropiació". Les accions expropiades, totes de mans de Repsol, passaran a ser propietat de l'estat. Kirchner ha avançat que seran distribuïdes entre l'estat i les províncies productores de petroli, en una proporció de 51% a 49%, respectivament. Tot i això, aquesta partició es farà amb un pacte de sindicació d'accions, motiu pel qual el vot del govern central i de les províncies sempre haurà d'anar en la mateixa direcció, cosa que assegura la direcció del govern central.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Kirchner ha justificat la decisió a causa de la caiguda en la balança comercial energètica de l'Argentina, que l'any passat, per primera vegada, va haver d'importar petroli. La presidenta ha assenyalat la manca d'inversions com la causa d'aquesta situació i ha afirmat que “si seguíssim aquesta política de buidament, de no-producció, de no-exploració, ens tornaríem un país inviable”. Recolzant els seus arguments en gràfics, ha assenyalat YPF assegurant que “malgrat haver reduït el nivell de producció, YPF ha augmentat els beneficis a base d'apujar els preus”.

En un intent de tranquil·litzar els mercats i la resta d'inversors estrangers, Kirchner ha dit que el seu "no és un model d'estatització, sinó un model de recuperació del control sobre els nostres recursos".

stats