Economia 14/08/2012

Rajoy es reuneix amb el rei enmig de la pressió perquè prorrogui els 400 euros

El president espanyol podria anunciar una pròrroga després de reunió amb el rei. La prestació s'acaba aquest dimecres

Efe / Ara
2 min
Rajoy ha despatxat amb el rei Joan Carles a Mallorca / EFE

Madrid / BarcelonaOposició, sindicats i fins i tot alguns dels homes forts del PP, com el president del PP basc, Antonio Basagoiti, pressionen el govern espanyol perquè renovi ràpidament l'ajuda de 400 euros per als aturats sense prestació que s'acaba aquest dimecres si l'executiu no la prorroga.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president espanyol, Mariano Rajoy, es reuneix aquest dimarts al migdia amb el rei Joan Carles al Palau de Marivent, a Mallorca. Tot i que s'havia dit en un principi que no parlaria després amb els mitjans de comunicació, aquest matí la Moncloa ha informat que farà "una breu declaració" a la sortida. El rei es va reunir fa uns dies amb els sindicats per escenificar la seva preocupació sobre l'impacte de la crisi sobre els treballadors.

Actualment es beneficien d'aquest programa d'ajudes –el pla Prepara– al voltant de 200.000 persones amb ingressos inferiors a 400 euros al mes i sense dret a cap altre subsidi per desocupació, encara que el ministeri d'Ocupació espera fer-ne balanç detallat en els pròxims dies.

El pla Prepara, que es va posar en marxa el 15 de febrer del 2011 per a un període de sis mesos, es va dissenyar com a part del programa de requalificació professional del govern socialista per als desocupats sense prestació, i ja ha tingut dues pròrrogues.

L'última, el febrer del 2012, va ser decidida pel govern de Mariano Rajoy, que va destinar al pla una partida de 525 milions d'euros en els pressupostos del 2012.

La setmana passada el PP va obrir la porta a la renovació del pla, ja que va reconèixer la importància del subsidi per als aturats sense cobertura, encara que va considerar que caldria millorar-lo per aconseguir més inserció al mercat de treball dels desocupats adscrits.

En el mateix sentit, s'ha manifestat avui en declaracions a Onda Cero el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, partidari d'una reconversió del Prepara perquè no s'acabi convertint en l'últim recurs econòmic de l'aturat.

Pressió de dins i fora del PP

Però la falta de concreció fa posar nerviosos alguns actors socials. Dilluns, els sindicats van alertar d'un "esclat social" si no es prorrogava l'ajut, i el PSOE va anunciar que respondria amb una iniciativa legislativa popular.

Fins i tot alguns homes forts del PP, com Antonio Basagoiti, van deixar clar que cal una renovació, perquè "parlem de gent que no té cap altra cosa per viure".

El consell de ministres, que es tornarà a reunir el pròxim 24 d'agost, haurà de prendre una decisió sobre això i pot fer-ho de forma retroactiva, perquè l'eventual pròrroga del Prepara o la reconversió en un altre programa pugui tenir efecte des del dia 16 d'agost.

stats