Economia 25/11/2015

El BBVA no detecta incidències del sobiranisme en l’economia

Elena Freixa
2 min
La demanda interna pot afluixar el ritme després de trimestres de creixement molt fort.

BarcelonaEl procés sobiranista no ha provocat “cap incidència significativa” en el camí de millora que encadena des de fa trimestres l’economia catalana, segons va constatar ahir el BBVA en la presentació de l’informe semestral sobre conjuntura. Sí que persisteix, però, com un risc latent la “incertesa política”, que ha experimentat un augment contingut, segons va dir el cap d’economies desenvolupades del BBVA Research, Rafael Doménech. Els efectes econòmics que pot tenir l’evolució futura d’aquestes “tensions polítiques” a Espanya, va reconèixer, són “molt difícils de calcular”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De moment, la radiografia que fa el BBVA i que projecta de cara al futur per a l’economia catalana és força optimista, amb un creixement del PIB del 3,3% aquest any i del 2,4% el que ve. En la segona meitat del 2015, s’ha notat una desacceleració del ritme de creixement del PIB que ha fet reduir una dècima les previsions del 2016, però el BBVA va relativitzar-ne els efectes i va dir que té una visió “bastant favorable” de l’evolució de l’últim trimestre d’aquest any.

La demanda interior pot afluixar una mica el ritme, va reconèixer Doménech, perquè ve d’una remuntada forta després dels anys de contenció per la crisi, però, segons diu, les exportacions seguiran a l’alça i donaran dinamisme a l’economia.

L’atur baixarà massa lent

El repte més important que té al davant Catalunya, segons el BBVA, continua sent una taxa d’atur “inacceptable”. Tot i preveure una creació de 167.000 llocs de treball entre aquest any i el 2016, la taxa de desocupació fregarà encara el 15% a finals de l’any que ve. Això és el doble que la mitjana de l’eurozona i el triple que la que tenen avui economies com Alemanya.

Per garantir que la taxa d’atur baixi de pressa, va dir Doménech, cal un creixement del PIB per sobre del 2,5%, però també cal “continuar les reformes” i no centrar-les només en el pla laboral. Més enllà d’introduir més incentius a la contractació indefinida, per dotar de “més qualitat” les noves feines, Doménech va apostar per altres fronts com la millora del nivell educatiu del capital humà i treballar en la productivitat.

Sobre els riscos que encara persisteixen a l’horitzó de la recuperació econòmica, el BBVA va esmentar els interns, com les tensions polítiques i com puguin evolucionar, però també va advertir dels externs. La desacceleració de l’economia mundial, que ara creix al 2,6%, pot acabar passant factura. El creixement més dèbil del previst en economies gegants com la Xina pot no ser un gran problema a primera vista perquè les vendes catalanes a aquest país són molt baixes -suposen el 3%- però, de manera indirecta, l’economia pot acabar rebent un efecte en cadena si la situació xinesa afecta les empreses alemanyes, un mercat on Catalunya sí que té una gran exposició.

stats