Economia 05/05/2015

BBVA preveu una acceleració del creixement econòmic fins al 3% aquest any

Estima que es crearà un milió de llocs de treball entre 2015 i 2016

Ara
2 min
La seu del BBVA a la plaça de Catalunya de Barcelona.

BarcelonaEl BBVA Research -servei d'estudis del BBVA- preveu una acceleració del creixement de l'economia espanyola, i ha revisat a l'alça les seves previsions. Així, segons l'últim informe del banc sobre la situació espanyola, preveu un creixement de 3% per al 2015 i del 2,7% el 2016.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta millora de l'economia vindrà donada bàsicament per l'augment del consum intern. Però hi ha "vent de cua" que accelera el creixement, segons ha explicat aquest dimarts a Barcelona l'economista en cap del BBVA per Espanya, Rafael Doménech. Aquests factors que ajuden al creixement dón el baix preu del petroli, la revisió a l'alça del creixement a Europa, bàsicament per l'èxit de la política monetària expansiva del BCE, i la depreciació de l'euro respecte del dòlar.

Uns factors que, segons Doménech, també ajuden a que comenci a notar-se "un fort creixement" del nou crèdit. Un augment que ha xifrat en un creixement del 11,6% del crèdit minorista, amb un augment del 9,9% del crèdit a les empreses (de menys d'un milió d'euros de prèstec mitjà) i del 15,8% per les famílies.

A més, el servei d'estudis del BBVA creu que durant els anys 2015 i 2016 es crearan a l'Estat un milió de llocs de treball i la taxa d'atur se situarà per sota del 20%. Tot i això, per a Rafael Doménech és una taxa "inacceptable" i per això aposta per continuar amb les reformes, no només laboral, sinó de tot tipus.

En aquest sentit, el que ha deixat clar tant Rafael Doménech com l'economista en cap del grup BBVA, Jorge Sicilia, els sous poden començar a pujar en alguns sectors, però aquestes millores han d'anar sempre d'acord amb millores de la productivitat. Segons Jorge Sicilia, abans pujaven els salaris i després s'havia d'adaptar la productivitat per compensar-ho, i ara això ja no podrà ser així, sinó que serà la millora de la productivitat la que ha de precedir a un augment de la remuneració.

Sicilia també ha admès que la política expansiva del BCE pot crear alguna nova bombolla per l'excés de crèdit en algun sector concret, però ha indicat que el que importa és tenir els mecanismes per sortir d'aquestes bombolles sense arrossegar l'economia. També ha destacat que les principals ombres que planen sobre el creixement econòmic són geopolítiques, com és la situació de Grècia o la crisi d'Ucraïna.

Rafael Doménech també ha indicat que l'endeutament de l'Estat, pràcticament en el 100% del PIB, començarà a notar un punt d'inflexió l'any que ve. tot i això, ha dit que les administracions hauran de seguir ajustant l'objectiu de dèficit i estalviant. En aquest sentit, ha culpat al model de finançament autonòmic de la desviació de les comunitats l'any passat en l'objectiu de dèficit. Segons ha explicat Doménech, con el model es base en bestretes i la liquidació es produeix dos anys després, les comunitats no van veure augmentar els seus ingressos el 2014 tot i la millora de l'economia.

Doménech ha assenyalat que "la del finançament autonòmic és una de les reformes pendents" que ha d'eliminar les asimetries en el finançament que s'han detectat durant la crisi. Tot i això, ha reconegut que difícilment podrà fer-se aquesta reforma abans de la propera legislatura.

stats