Economia 03/12/2015

Tempesta als mercats després que Draghi anuncii noves mesures per combatre la crisi

Les borses cauen i l'euro es dispara mentre el BCE anuncia que prolonga el programa de compra deute públic, però revisa a la baixa les previsions d'inflació i genera dubtes sobre l'eficàcia de la seva actuació

àlex Font Manté
2 min
Draghi anticipa que al desembre ampliarà la guerra contra la deflació

Barcelona¿Us imagineu que el vostre banc us cobra diners pels dipòsits que hi teniu? Això és exactament el que fa el Banc Central Europeu amb les entitats financeres des de fa un any. I a partir d'ara encara els cobrarà més. Avui el president del BCE, Mario Draghi, ha anunciat que augmentarà fins al 0,3% l'interès que cobra als bancs que dipositen els seus diners al BCE (fins ara era el 0,2%). L'objectiu de la mesura és impulsar el crèdit, fomentar el creixement econòmic i, en última instància, fer pujar la cada cop més debilitada inflació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha reconegut Draghi, la inflació europea està molt dèbil. De fet, actualment dos de cada tres països de l'eurozona tenen una inflació negativa. Avui, a més, el BCE ha presentat unes noves previsions que han rebaixat encara més les previsions d'inflació d'aquí al 2017. El BCE està molt preocupat per aquesta tendència i això explica que hagi decidit actuar.

Incrementar els tipus negatius a la banca no ha estat l'única mesura que ha anunciat Draghi per intentar impulsar l'economia europea. L'altra gran mesura ha estat la de prolongar el programa de compra de deute públic. Aquest programa s'havia d'acabar el proper setembre i ara durarà almenys fins al març del 2017. També es començarà a comprar deute de les regions i dels municipis europeus, i no només dels estats com fins ara. De totes formes, les compres mensuals del BCE no superaran els 60.000 euros mensuals, que és el nivell que ja tenien.

Normalment, les mesures d'estímul reben l'aplaudiment generalitzat dels mercats. Avui, però, no ha estat el cas. La reacció dels mercats ha estat furibunda. Totes les borses han començat a caure i l'euro, que havia baixat en les darreres setmanes esperant una acció decidida de Draghi, s'ha disparat ha patit la pitjor pujada en nou mesos en el tipus de canvi amb el dòlar.

Per què no aproven els mercats les noves accions de Draghi? Bàsicament, perquè totes les mesures que ha anunciat eren previsibles. Per a les persones que segueixen l'actualitat dels bancs centrals, cap d'aquestes mesures ha estat inesperada. I els mercats, addictes com estan als estímuls dels bancs centrals, han considerat que les noves eines són insuficients. I això explica la mala reacció dels inversors. "Draghi va prometre més del que podia i ha ofert menys del que es preveia", ha explicat un gestor de fons al 'Financial Times'. "Els mercats no estaran gaire impressionats –ha afegit–.Tothom esperava que Draghi sigués el cavaller blanc per a Europa un altre cop, però realment no ha aparegut".

De totes formes, una mala reacció dels mercats no té perquè significar que les mesures són bones o dolentes. Això només ho dirà la realitat, és a dir, si els indicadors económics (creixement, inflació, etc) milloren a resultes d'aquest anunci de Draghi.

El problema és que sobre això també hi ha dubtes. Ja fa mesos que el BCE va accelerar les mesures d'estímul per intentar revertir les tendències deflacionistes i, de fet, al principi ho va aconseguir. Tot i així, les últimes dades demostren que l'acció del BCE està sent insuficient. La revisió a la baixa de la inflació ho demostra. És per això que diversos inversors es pregunten: si ara no ha funcionat, per què funcionarà en el futur?

stats