Economia 19/12/2011

El president del BCE assegura que "no té dubtes sobre la fortalesa i la supervivència de l'euro"

Draghi adverteix en una entrevista al 'Financial Times' dels "grans costos que comportaria la sortida de l'euro", i provoca que la Comissió d'Assumptes Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu li demani explicacions

Efe
2 min

Brussel·lesEl president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha assegurat avui que no té "cap dubte sobre la fortalesa de l'euro, la seva supervivència i la seva irreversibilitat", després que advertís de les conseqüències que comportaria una ruptura de l'eurozona. El president del BCE ha advertit en una entrevista al Financial Times dels grans costos que comportaria la sortida de l'euro, la qual cosa ha sorprès Brussel·les, i ha fet que la Comissió d'Assumptes Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu li hagin demanat que aclareixi aquestes declaracions, considerades un tabú per a un cap de la institució monetària de la zona de l'euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Draghi ha defensat les seves declaracions i ha assegurat que una "anàlisi transparent" dels extraordinaris costos que comportaria aquest hipotètic escenari és necessària i correcta. No obstant això, el president del BCE ha qualificat d'"especulació morbosa" la possibilitat que l'eurozona es trenqui. "No tinc cap dubte sobre la fortalesa de l'euro, sobre la seva permanència, sobre la seva irreversibilitat", ha assegurat el dirigent. A la seva primera entrevista des que va assumir el càrrec, Draghi ha reivindicat que "la sortida de l'euro de països de la unió monetària desestabilitzaria les seves finances", i ha afegit que "igualment es veurien obligats a aplicar mesures d'ajust, però des de una posició molt més feble".

D'aquesta manera, fa unes setmanes va semblar que el BCE obria la porta a noves intervencions més agressives al mercat secundari del deute per ajudar els països amb més problemes, el president de l'organisme va rebutjar aquesta possibilitat de finançar estats endeutats, una opció que no permet el Tractat de la UE. El que sí que ha fet de moment el Banc Central ha estat abaixar els tipus d'interès en dues ocasions, fins a l'1%, i anunciar que donarà liquiditat als bancs a tres anys i amb unes condicions més flexibles. Els préstecs a la banca a tres anys es començaran a donar aquest dimecres.

stats