Economia 06/09/2012

El BCE comprarà deute de manera il·limitada si Espanya demana el rescat

Mario Draghi avisa que els governs han de demanar ajuda als fons de rescat europeus i se centrarà en deute a curt termini. Hi haurà condicionalitat macroecomòmica "estricta"

Dani Sánchez Ugart
2 min
El president del BCE, Mario Draghi / REUTERS

BarcelonaEl Banc Central Europeu (BCE) comprarà bons sobirans en els mercats secundaris per lluitar contra les pors "infundades" d'alguns inversors sobre la "irreversibilitat de l'euro", però caldrà que els governs que ho vulguin, ho demanin als mecanismes de rescat europeus i tindran condicions "estrictes".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de l'emissor europeu, Mario Draghi, ho ha anunciat aquest dijous en la roda de premsa posterior al consell de govern de l'organisme, que s'ha celebrat a la seu del BCE, a Frankfurt (Alemanya), on també han decidit deixar els tipus d'interès al mínim històric del 0,75%.

El president del BCE també ha dit que no és un rescat "tou", perquè la condicionalitat macroeconòmica és molt estricta. A més, ha criticat les males polítiques dels països que ara tenen problemes per trobar finançament: "Les tensions dels mercats també reflecteixen el mal perfil creditici dels països".

Il·limitades, 'esterilitzades' i sense 'seniority'

Les compres seran de bons d'entre un i tres anys, "sense una limitació exacta" i 'esterilitzades', cosa que vol dir que es traurà del sistema cada euro que es destini a compra de deute, perquè la mesura no tingui cap impacte sobre la inflació. A més, s'elimina la condició de creditor preferent del BCE –l'anomenada 'seniority'– per a aquestes compres, per dissipar les pors dels inversors de ser els últims a cobrar, en cas d'una fallida.

Condicionalitat "estricta"

"L'euro és irreversible", ha dit Draghi, però ha recordat que el compliment "dels compromisos és imprescindible", en referència a la condicionalitat que tindrà aquest programa de compra de bons i que podrà ser vigilada pel Fons Monetari Internacional (FMI).

"Serà una condicionalitat estricta" i els estats hauran d'estar preparats per sotmetre's als programes dels fons de rescat (EFSF i Mede), que actuaran en el mercat primari, o a un programa especial, una "línia precautòria de crèdit millorada", una espècie de rescat parcial, que també va lligat a condicionalitat macroeconòmica. Hi haurà un disseny de "condicionalitat específica per a cada país".

Diferències amb Alemanya

La compra de bons sobirans compta amb la ferma oposició del Bundesbank, el banc central alemany, fins al punt que alguns col·laboradors del seu president, Jens Weidmann, han assegurat que es plantejava dimitir si es tirava endavant la mesura. Draghi ha admès que la decisió "no ha estat unànime", tot i que no ha detallat quines veus discordants hi ha hagut en el consell de govern.

Draghi ha tornat a defensar la legalitat de la mesura i ha assegurat que estan "convençuts" que actuen "segons el nostre mandat".

El BCE ha retallat la perspectiva de creixement per a l'economia europea el 2012, que passa del -0,1% al -0,4%, després de tancar el segon trimestre amb un creixement negatiu del 0,2%, segons Eurostat.

Cau la prima de risc

La prima de risc, el diferencial entre el bo espanyol i alemany a 10 anys, que marca la confiança dels inversors en el deute de l'Estat, ha baixat més de 40 punts en finalitzar la roda de premsa de president del BCE, i se situava per sota del 452 punts bàsics.

stats